Då Breaking Bad slutade efter fem säsonger var hungern inte stillad hos seriens miljoner fans. Långt därifrån. Walter, Jesse, Skyler och Saul hade träffat mitt i hjärtat hos folk världen över, men efter 62 avsnitt var berättelsen slut. Åtminstone gällde det berättelsen om Walter White och hans narkotikaimperium.

Missa inte: Rykande het superhjälteserie på Netflix – här är allt du behöver veta

I februari förra året kom Breaking Bad-skaparna de hungriga fansen till undsättning med en ny fix: Better Call Saul. En spinoff om den korrupte, evigt punchline-levererande Saul Goodman (Bob Odenkirk) som försöker att inte bränna fingrarna allt för mycket som Walter Whites advokat. En serie som tar oss tillbaka till tiden innan Saul Goodman blev Saul Goodman, och i stället hette Jimmy McGill och fortfarande hade lite skam och känslor kvar i kroppen. Och intresset för Breaking Bad-universumet hade inte dalat, för Better Call Saul fick både höga tittarsiffror och höga betyg. Nu står den andra säsongen för dörren och frågan är vad vi kan förvänta oss av serien. Stream Sverige har försökt att luska fram lite information från Peter Gould, en av skaparna av AMC-serien som har premiär på Netflix den 16 februari.

Better Call Saul

– Jimmy gick igenom några traumatiska veckor i slutet av den första säsongen. Han upptäckte att hans bror huggit honom i ryggen och inte var den man Jimmy trodde att han var. Därefter återupptog Jimmy kontakten med en gammal vän, som dog ifrån honom. Så det är en man som gått igenom väldigt mycket på kort tid och som samtidigt försöker att återuppfinna sig själv. Jag tror att frågan man ska ställa sig är: vem är Jimmy utan Chuck? Vem är han när han inte försöker att härma Chuck? Jag tror också att det är något som Jimmy själv försöker att lista ut, förklarar Peter Gould.

Men det är inte bara Jimmy som är i fokus. Även seriens starka bikaraktärer Kim Wrexler (Rhea Seehorn) och Mike Ermantraut (Jonathan Banks), som också var med i Breaking Bad, kommer att presenteras mer ingående.
– Sauls kärleksliv och karriär kommer flera gånger att kollidera, och så kommer man att se mycket mer av Kim Wrexler som är spelad av vackra Rhea Seehorn. Vi är så stolta över hur den karaktären utvecklas under denna säsong. Det blir helt säkert komplicerat, och det kommer att ske saker jag inte har sett förut mellan Saul och Kim. Och så kommer vi självfallet också att se mycket mer av Mike Ermantraut, avslöjar Gould.

Better Call Saul

Saul Goodman/Jimmy McGill var i Breaking Bad huvudsakligen det humoristiska inslaget med galna kostymer och snabba oneliners. Men i Better Call Saul ser vi också när Saul inte är kul. När han är sårbar och mänsklig. Så blir det även i den andra säsongen, men naturligtvis med en underliggande Breaking Bad-humor.

– Vi kommer helt säkert att hamna i någon mörk avkrok, men precis som i den första säsongen har vi gett oss själva friheten att vara kul och löjliga, och låta karaktärerna sätta tonen i stället för att vi tvingar på det på karaktärerna. Det står mycket på spel för några av karaktärerna och några av dem blir tvingade att göra saker de verkligen inte har lust till.

Som vad? 
– Haha jag vill ju helst inte avslöja något! Men jag kan berätta att det handlar om både fysiska och psykiska hot som uppstår mycket snabbt i den andra säsongen.

Även om Peter Gould inte riktigt nappar på frågorna om handlingen i den andra säsongen är han villig att ge en inblick i hur Better Call Saul kommer till. För när de började på manuskriptet till den första säsongen trodde de att det var den enda säsongen de skulle skriva.

– När vi började med att skapa serien var vi helt säkra på att Saul Goodman, som vi kände från Breaking Bad, bara skulle hålla för en säsong. Vi var övertygade om att han, när vi var framme vid slutet av den första säsongen, skulle sitta på sitt lilla kontor klädd i galna kostymer. Men det hände bara inte. I stället märkte vi att en del av orsaken till att detta inte inträffade var att Jimmy inte var färdig att bli Saul ännu. Och vi ville inte driva på berättelsen för snabbt. Det andra skälet var att vi upptäckte att vi verkligen gillar Jimmy. Han är både mer godhjärtad och mer sårbar än Saul. Så det är ett intressant läge, för vi har en förnimmelse av var karaktären ska ta vägen, men vet ännu inte vilken väg han tar, förklarar Gould.

Better Call Saul

Allt är inte oförutsägbart när Peter Gould, Vince Gilligan och resten av författarna sätter sig ned och skriver vidare på historien. Det händer också att de kör in i en mur som heter Breaking Bad.

– I skrivprocessen har det hänt att vi tvingats ändra på saker, eftersom det plötsligt är någon som säger att det påminner för mycket om en scen i Breaking Bad. Det kan självfallet vara irriterande att man inte kan skriva som man vill, men i gengäld håller det allting fräscht, säger Gould.

Kännetecknet för både Breaking Bad och Better Call Saul är att bägge serierna tar sig den tid som krävs för att berätta historien. Något som inte är typiskt för underhållningsbranschen i dag, menar Peter Gould.

– I underhållningsvärlden ska allt gå så väldigt, väldigt snabbt. Ibland kan man tro att folk som gör underhållning är rädda för att folk ska tappa intresset, så därför stoppar de snabbt in en massa olika element. Jag tror att den här serien har en annan rytm, och om vi går för fort fram i historien får det på ett märkligt sätt mindre effekt, säger han.

Missa inte: Black Sails – storslagen piratserie du inte får missa

Better Call Saul-författarnas mantra verkar vara att ge historien det utrymme den behöver. Och kanske betyder det att vi en dag får se vad som sker med Saul Goodman efter Breaking Bad.

– Det finns ännu inte något som är taget från bordet, och så länge det finns mer att säga om karaktärerna tror jag att vi är intresserade. Jag är i vart fall det. Vi kan också i de tidiga avsnitten av Better Call Saul se att denna historia kan gå bortom Breaking Bad, eftersom vi i den första sekvensen i det första avsnittet ser Jimmy arbeta som chef för ett Cinnabon-bageri i Omaha, så kanske finns det mer historia där, säger Peter Gould.

En av Breaking Bads största styrkor var det stora persongalleriet som rymde många väldigt intressanta karaktärer. Därför ligger det naturligtvis nära till hands att avsluta med frågan om vilken karaktärer som står näst på tur att få en egen spinoff-serie.

– Haha! Det har jag ingen aning om. När det kommer till Breaking Bad-karaktärer är det upp till Vince Gilligan för det är hans värld. Men du kan fråga mig om vilka karaktärer från Better Call Saul som kan få en egen spinoff, och det finns några intressanta kandidater, tycker jag. Jag skulle helt säkert vara intresserad av att se en serie om exempelvis The Kettlemans, skrattar Peter Gould.

Stream Sverige
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.