I måndags testade vi nya Galaxy A3, Samsungs nerbantade smartphone för den prismedvetne, och blev riktigt imponerande. Idag tar vi oss en titt på Sonys Xperia M5, som också utlovar premiumkänsla fast med nerbantad prestanda, funktionalitet och ett lägre pris. Hur bra klarar Sony den utmaningen?

Missa inte: Här är bästa smartphonen för den lilla plånboken

Xperia M5 lanserades redan i augusti, men från början hade Sony inga planer på att sälja den i Sverige. Det dröjde till 2016 innan den till slut dök upp, först enbart som beställningsvara i Sonys egna webbutik, och nu till slut också bland en del återförsäljare.

Sony Xperia M5 E5603
Likheten med Xperia Z3+ är påtaglig. Den stora linsen framtill för 13-megapixelkameran är dock en ny syn.

Nygammalt 

Xperia M5 ska inte ses som en budgetversion av Xperia Z5, utan snarare som en budget- eller mellanklassversion av Xperia Z3+. Det är från den som M5 har lånat sin design, den har samma stil och placering av knappar, blanka glasytor fram och bak, samma rundade metallist runtom med förstärkta hörn. Och den är liksom dess dyrare kusiner också vattentät, med kortläsare bakom en lucka på sidan. M5 är en halv millimeter tjockare än Xperia Z3+, men annars är de väldigt lika varandra. På utsidan i alla fall.

Det inkluderar skärmen, som är till synes densamma som i Xperia Z3+ och Xperia Z5, en ljusstark ips med 1080p-upplösning och klara, neutrala färger. Du har möjlighet att justera vitbalansen manuellt om du så önskar. Det är något som börjar bli allt vanligare på mobiler, och det uppskattar vi verkligen.

Sony Xperia M5 E5603
Xperia M5 finns att få i svart, vitt eller guld. Alla tre säljs i skrivande stund på Sonys webb, men vilka som kommer finnas ute i butik återstår att se.

Snabb nog för det mesta

Prestandamässigt kan M5 inte mäta sig med Sonys flaggskeppsmobiler med deras Snapdragon 810-krets, men det är ett par tre snäpp mer kraftfull hårdvara här än i till exempel Samsung Galaxy A3.

Vi upplever inga problem med hastigheten, varken när vi jobbar i appar, surfar på tunga webbsidor eller spelar enklare spel. En del effekter och mer resurskrävande funktioner i Sonys funktionsrika kameraapp får den dock att hacka lite.

Med svagare processor hade vi här hoppats på lite bättre batteritid och mindre problem med obekvämt varm lur än i Xperia Z5, men tydligen är det inget Sony vet hur man lyckas med. Värmen är en av få riktiga nackdelar med Xperia Z5 och Z5 Compact, och här får vi dras med samma konstant ljumma och ibland störande varma baksida. Batteritiden är inte heller den övertygande. Godkänd, men inte mycket mer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Sony Xperia M5 E5603 Pris vid test: 3790 kr.

Bästa pris just nu: 2348 kr