Stream Sverige har tagit temperaturen på några sprillans nya amerikanska och brittiska serier som ännu inte hunnit anlända till Sverige men som det snackats en del om i förväg. Våra betyg – som baseras på de så kallade pilotavsnitten – varierar från glödhett till iskallt.

Colony

Colony – kall (2 stjärnor) 

Lost-författaren Carlton Cuses senaste tv-kreation, Colony, utspelar sig i en nära framtid, där Los Angeles är omgärdat av en högteknologisk mur och invånarna lever i fruktan för regimen. Vem eller vad detta styre består av, avslöjas självfallet först en bit in i serien, men det är redan nu rätt tydligt att USA Networks senaste satsning är i behov av mer än en blandning av Losts Sawyer möter invasionshistorien från V för att på allvar fånga vår uppmärksamhet.

Missa inte: Versailles – påkostat och supersnyggt drama

Men vi hoppas dock fortfarande. Särskilt med tanke på vi vet att Colony redan förnyats för en andra säsong. Netflix har köpt de globala rättigheterna, men får inte göra serien tillgänglig förrän en tid efter att hela den första säsongen sänts i USA.


The Magicians

The Magicians – glödhet (5 stjärnor)

Quentin Coldwater är amatörmagiker och en hopplös dagdrömmare. När han inte låser in sig på sitt rum för att läsa romanserien om äventyrslandet Fillory slåss han med efterdyningarna av en långvarig depression. Men då han av en slump hamnar i den magiska världen Fillory och upptäcker att Brakebills Universitet för Magisk Pedagogik är redo att anta honom som student förändras hela hans tillvaro. Syfys nya serie är imponerande och begåvad, som ett slags Harry Potter för vuxna, där man redan i premiäravsnittet kan ana att det är stora saker på gång. The Magicians, som är byggd på Lev Grossmans bestseller, är redan förnyad för en andra säsong. Det är i våra ögon märkligt att ingen ännu har tagit serien till Sverige. Se nu till att fixa det, kära streamingtjänster.


War and peace

War and Peace – varm (3 stjärnor)

Leo Tolstojs Krig och fred är en klassisk rysk släktroman om tre aristokratiska familjers öden under Napoleonkriget i början av 1800-talet. Flera bearbetningar till film och tv har gjorts förut. BBC har i ett nytt ambitiöst försök tagit hjälp av Andrew Davies (Förnuft och känsla), som försett den älskade romanen med en extravagant och sockrad såpoperauppdatering fylld av sex, intriger, förbjuden kärlek och maktmissbruk. Serien bör tilltala alla som vill se gräddan av den brittiska skådespelareliten agera och letar efter något att förlora sig i efter att Downton Abbey tagit farväl. Premiäravsnitt lovar i alla fall gott för framtiden. BBC-dramatiseringen har premiär på SVT Play den 6 mars med den svenska titeln Krig och fred.


Baskets

Baskets – glödhet (5 stjärnor)

Zach Galifianakis tragikomiska serie Baskets är en rejäl överraskning. Serien lyckas inte bara hitta den perfekta balansen mellan svart humor och inslag av galopperande vanvett, den är också välspelad och har ett välskrivet manus av Galifianakis själv i tätt samarbete med den begåvade stå upp-kollegan och tv-skaparen Louis CK. Resultatet är en liten pärla om Chip Baskets, som vill bli clown men som måste ge upp drömmen om en examen på en prestigefylld fransk clownskola och i stället vänder hem till Bakersfield med svansen mellan benen för att uppträda som rodeoclown. Om Baskets kan behålla samma ton och energi har FX en ny hit. Vi hoppas att HBO Nordic, som köpt in FX-serier förut, tar hit serien.


Beowulf

Beowulf – iskall (1 stjärna)

Den mytiska historien om den fornengelska hjälten och legenden Beowulf är dyster och obarmhärtig. Serien, som har kostat ITV Studios hela 17 miljoner pund, är i gengäld en slick tv-version med finskulpterade modeller som lyfta direkt från ett modemagasin. Beowulf: Return to the Shieldlands framstår som en medeltida såpopera med taskiga kostymer och svagt skådespeleri. Inte ens monstret Grendel som dyker upp i premiäravsnittets sista minuter hjälper till att höja intrycket. Träaktig och oinspirerad hjältesaga.

Stream
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.