Imitation Game

The Imitation Game (C More)

Den brittiska underrättelsetjänsten är i behov av ett trumfkort i kriget mot Det tredje riket, så de hyr in matematikgeniet Alan Turing. Han spelas övertygande av Benedict Cumberbatch. Turing sätts att avkoda tyskarnas dittills omöjliga gåtfulla koder.

Missa inte: Tv-kriget är över – nu är femman tillbaka i rutan

Andra världskriget-dramat är en spännande berättelse med starka skådespelarprestationer och en historia, som tills för några år sedan, var omgärdad av stort hemlighetsmakeri. En sevärd film som vann en Oscar för bästa manus.


Selma

Selma (Viaplay)

Medborgarrättskämpen Martin Luther King försökte upprepade gånger övertyga USA:s president Lyndon B Johnson om att ge den svarta delen av befolkningen samma rösträttigheter som resten av landets befolkning. Filmens titel syftar på de episka marscherna från Selma till Montgomery i Alabama 1965. Ava DuVernays film från 2014 är ett viktigt vittnesmål, som sätter fokus på de djupa orättvisor som USA:s svarta befolkning alltid fått kämpa emot och faktiskt fortfarande slåss för att jämna ut.


Everything

The Theory of Everything (Viaplay)

Den unge vetenskapsmannen Stephen Hawking har en skarp hjärna och en lysande framtid. Men då han diagnosticeras med nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros ser livet som banbrytande tänkare ut att vara över. The Theory of Everything är en livsbejakande och samtidigt bister berättelse om en mans kamp för sina idéer, sitt äktenskap och sitt liv. En vacker film om vår tids Albert Einstein, som ändrat vår syn på bland annat tid och svarta hål. Eddie Redmayne vann en Oscar för rolltolkningen.


Blizzard

White Bird in a Blizzard (C More)

Tonåringen Kat Connors (Shailene Woodley) lever ett bekymmersfritt liv i ett tråkigt förortskvarter med en klassisk hemmafru till mor och en underdånig och konflikträdd far. Men då modern plötsligt försvinner vänds Kats liv upp och ned – och livet blir inte enklare då en av kriminal-poliserna som utreder moderns försvinnande anklagar fadern för att vara inblandad. White Bird in a Blizzard väver samman nutid och dåtid till en rätt speciell och fascinerande film som bygger på en roman med samma namn.


Rosewater

Rosewater (Netflix)

Den amerikanska talkshow-värden Jon Stewart går ut hårt med sin debutfilm om den iransk-kanadensiska journalisten Maziar Bahari, som under Irans presidentval 2009 greps av regimens säkerhetsstyrkor och anklagades för att vara amerikansk spion. Genom långa och obehagliga förhör tvingas han långsamt att ge upp sanningen. Rosewater är en återberättelse av Baharis upplevelser i det iranska fängelset. En mycket stark och viktig film, som lovar gott för Stewarts framtida filmkarriär.

Stream Sverige
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.