C More fortsätter satsningen på att etablera sig som streamingtjänsten som satsar mest på nyproducerat svenskt innehåll. Via eget profilerat originalinnehåll i form av bland annat kriminalserien Gåsmamman och de fyra Beck-filmerna, men också genom att skaffa rättigheterna för svenska serier och filmer som producerats av andra bolag. Från och med i dag går det att streama två av det senaste årets mest omtalade svenska serier. Det handlar om SVT-serierna Jordskott och Blå ögon, som inte längre är tillgängliga på SVT Play, men som nu kan upptäckas av nya tittare eller ses om i ett enda svep på C More.

Missa inte: Här är de bästa tjänsterna för streaming av film och tv-serier

Jordskott hade premiär på SVT den 15 februari förra året. Den dimtäta stämningen är ovanlig i svenska produktioner, men Jordskott klarar balansgången galant. Sverige har aldrig varit mörkare, dimmigare och så märkbart tyngt av något. Första avsnittet är en långsam setup när poliskommissarie Eva Thörnblad (utmärkta Moa Gammel) återvänder hem efter pappans död. Sedan ökar takten – och spänningen – när ett barn försvinner. Fallet har förstås kopplingar till att Evas egen dotter försvann sju år tidigare. 

Jordskott

Serien har två teman: illa behandlade barn och illa behandlad natur. Snart förstår vi att trolsk fantasy också är en viktig beståndsdel. Skådespelarlistan är blytung: Peter Andersson, Ann Petrén och Göran Ragnerstam är några. Stämningen i lilla Silverhöjd kunde inte vara mer spänd om så rymdvarelser hade annonserat sin ankomst.

Missa inte världspremiärerna av de nya Beck-filmerna! Välj ett av de olika erbjudandena från vår samarbetspartner C More här!

Sedan dramaserien avslutades i SVT har spekulationer pågått om det blir en andra säsong av Jordskott. Enligt projektledaren Jan-Erik Westman har ett manus för en andra säsong påbörjats, men ett slutgiltigt beslut kommer först våren 2016.

– Det återstår mycket arbete innan det går att besvara frågan om eventuell fortsättning, sa SVT:s dramachef Christian Wikander i december.

Blå Ögon

Blå ögon finns redan på Netflix, men dyker nu alltså upp även på C More. Det är en dramathriller satt i politiskt miljö. När justitieministerns stabschef plötsligt försvinner tvingas Elin Hammar (Louise Peterhoff) axla ansvaret. Men när Elin försöker ta reda på vad som egentligen hänt möts hon av motstånd, och saktar börjar hon ana en konspiration. Det är dessutom mitt i brinnande valrörelse och det politiska landskapet ser ut att förändras i och med det nya Trygghetspartiets förmodade framgång i valet. Adam Lundgren från Tolka aldrig tårar utan handskar spelar den grymme men charmige nazisten Mattias Cedergen med de blå ögonen.

Det politiska dramat är så verklighetstroget att det direkt efter premiären började strömma in anmälningar till Granskningsnämnden från kritiker som tyckte att seriens främlingsfientliga parti Trygghetspartiet var för likt Sverigedemokraterna. Granskningsnämnden friade dock serien med motiveringen att ”enligt nämndens mening kan det av en dramaproduktion som regel inte krävas strikt opartiskhet”.

Stream Sverige
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.