Elräkningen. Hyran. Kontoutdraget. Det här är några av de brev jag har fått den senaste månaden. Ja, alltså inte via e-post utan som pappersbrev. Under en månads tid har jag fått 23 tråkiga fönsterkuvert från olika företag och myndigheter. Tro mig! Jag har räknat. Ungefär ett brev om dagen kan verka lite, men med tanke på att jag betalar alla mina räkningar via autogiro och eftersom jag är ansluten till de digitala brevlådetjänsterna Kivra och Min Myndighetspost borde siffran varit noll.

Jag är inte ensam om att få brevlådan fylld med papper. Trots att det har gått mer än 40 år sedan världens första mejl skickades, och trots att alla svenskar numera kan få internet fortsätter pappersbreven dränka oss. Post- och telestyrelsens statistik visar att vi svenskar tar emot över två miljarder brev per år. Runt en miljard beräknas vara fönsterkuvert från företag och myndigheter, alltså exempelvis elräkningar, hyresavier och kontoutdrag.

Gigantiska mängder träd måste med andra ord huggas ned för att bli till papper, och breven transporteras sedan land och rike runt med miljöförstörande bilar och flyg. När vi slutligen har läst dem skapar de ännu mer klimatutsläpp när pappren ska transporteras till soptippen eller återvinningscentralen.
Notan för allt det här, den betalar förstås du och jag. I vissa fall hamnar den på kvitton och i andra fall på skattsedeln – men det handlar alltid om våra pengar.

Att varken myndigheter eller företag har kommit längre i sin övergång till elektronisk post är för mig en gåta. Kivra, med 600 000 kunder, kan bara erbjuda elektronisk post från 500 myndigheter och företag. Många är små och lokala, och för egen del är jag bara kund hos tre av dem. Statens egen tjänst Mina Meddelanden används av tolv (!) myndigheter och kommuner.

Hur kommer det sig att övergången går så långsamt? Jag kontaktar Fastighetsägarna och frågar varför jag som har autogiro inte kan få min hyresavi digitalt. ”Vi har det på vår priolista” är svaret jag får. Samma sak märker jag på många ställen. Digitala lösningar är på gång eller finns redan – för den som gör ett aktivt val. Hos exempelvis Ica, Trygg Hansa och SPP kan jag gå in och välja bort pappersposten. Ännu mer hoppfullt är att statens så kallade Digitaliseringskommission nyligen föreslog att elektronisk post ska bli förstahandsvalet från alla myndigheter.

Övergången från dyr och miljöförstörande papperspost till klimatsmartare e-lösningar har med andra ord börjat, och jag är övertygad att vi konsumenter och medborgare kan få fart på den. Jag tror att det är dags för en brevväxling. Det är dags att växla – från papper till mejl. Själv tänker jag från och med nu granska vartenda fönsterkuvert jag får och göra allt jag kan för att slippa se det igen. Varför inte göra mig sällskap? Om vi alla börjar agerar tror jag att den här brevväxlingen går mycket fortare.

PS. Nej. Jag tycker naturligtvis inte att alla ska tvingas använda digital post. Papper eller e-post bör förstås vara individens eget val!

Inne eller inte

+
Prispress. Bra mobiler behöver inte längre kosta en förmögenhet. Läs vårt senaste storta test här.

-
Edge. Användarna ratar Microsofts nya webbläsare – och marknadsandelarna bara sjunker.