På ytan ser Nextbit Robin ut som vilken smartphone som helst. Eller rättare sag – den ser med sitt mintgröna yttre ut som en smartphone designad för barn eller vuxna med barnasinnet kvar. Det finns också en mer sobert svart modell, men givetvis ville vi testa den färggranna. Åsikterna på redaktionen gick minst sagt isär, från ”jättekul” till ”jätteful”.

Inget som sticker ut förutom färgen

Hur det är med den saken låter vi er läsare avgöra. Som sagt, vill du vara mer diskret finns det alternativet också. Till formen handlar det om ett spartanskt utformat block med räta vinklar och slimmat chassi som är sju millimeter tjockt. Till skillnad från många likande tunnisar sticker inte kameradelen ut baktill, och även knapparna runtom är antingen helt platta (på/avknappen) eller lätt rundade med små knoppar (volymen).

Nextbit Robin
Nextbit Robin har en helt egen stil, i alla fall när det gäller färgsättningen. Dioderna baktill lyser när lurens unika molnsynkfunktion håller på och skickar data.

Det gör att det är minimal risk att du råkar komma åt dem av misstag. Tyvärr innebär det också att det eventuellt kan vara problem att hitta dem om det är mörkt eller om du har blicken på annat håll. Rent allmänt är Nextbit Robin annars bekväm att hålla i och använda, även om lite mer rundade kanter baktill hade varit välkommet.

På-/avknappen på sidan är också fingeravtrycksläsare. Den är en ovanligt tunn sådan , och därför är det lite bökigt att registrera ett tryck, men när det väl har lästs in sig så fungerar det utmärkt med upplåsning och identifiering.

Telefonen är över huvud taget utrustad med det mesta som Google vill att en smartphone ska ha, om man går efter deras egna Nexus-lurar som förlaga. Den kör Android 6, har snabb wifi, ljusstark skärm, nfc-stöd, usb c-kontakt och stöd för snabbladdning. En sak den dock inte har är en laddare. Vi får med en usb c-sladd, men laddaren säljs separat.

Nextbit Robin
Faller inte mintgrönt och vitt i smaken finns Robin även i svart. Dock med mintgrön knapp, så helt kommer du inte undan.

Bra prestanda, sämre batteritid

Prestandamässigt är den snäppet efter de mest kaftfulla lurarna, här sitter en sexkärnig Snapdragon 808, som förvisso ger lite måttligare cpu-prestanda än maxade Snapdragon 810 men som ändå är fortfarande övertygande snabb i nästan alla lägen. Vi imponeras av Robins spelprestanda, den hanterar även krävande spelgrafik med bravur. Tillsammans med två kraftfulla framåtriktade högtalare gör det den till en av de bättre mobilerna för just spel som vi testat.

Ljudet passar bäst för just spel, film och framförallt musik funkar inte lika bra med dess kraftfulla mellanregister. Intill örat för telefonsamtal låter det däremot riktigt bra, även här med fylligt ljud i mellanregistret, vilket passar utmärkt för just röster.

Bra prestanda och en stor ljusstark skärm verkar dock ha tagit ut sin rätt på batteriet, som håller godkänt länge men inte mer. Några timmar filmvisning eller intensivt surfande och det är dags att ladda. En normal dag bör den dock räcka utan problem från morgon till kväll.

Nextbit Robin
Startskärmen har en lite egen stil, men är rent allmänt ren och snygg.