Ett gäng entusiaster som kallar sig för Team Negative One har fått tag på en rulle av den ursprungliga versionen av Star Wars från 1977 på 35 mm-film. De har nu tillbringat flera år med att mödosamt skanna av den ruta för ruta och sedan restaurera bilden så bra som möjligt.

På bluray finns bara den nya ”special edition”-utgåvan som George Lucas själv anser är den enda riktiga versionen av filmen. Den innehåller en rad extrascener och digitalt tillagda detaljer som Star Wars-fans i regel fnyser åt. Dessutom vet ju alla att Han Solo skjuter först...

Originalklippningen har tidigare släppts på vhs och laserdisc. Den finns även på dvd som bonusmaterial till en release från 2006, men källmaterialet till den hämtades från laserdisc-versionen och brister därför i upplösning och kvalitet.

Fans har tidigare skapat hemsnickrade versioner som kallas för ”despecialised edition”, försök att återskapa originalklippningen så nära som möjligt. Men de har varit ett lapptäcke av klipp från olika utgåvor av filmen och har därför varierat i kvalitet under filmens gång.

Det finns dock ett problem med denna release. Den är inte direkt laglig, Disney som i dag äger rättigheterna har inget med projektet att göra och har knappast gett tillstånd att sprida filmen på nätet. Mest intressant blir det att se hur Disney hanterar originalreleasen i framtiden, nu när George Lucas inte längre har något att säga till om. Kanske blir detta sparken i baken som får företaget att själva ta fram en proffsmastrad version och släppa på bluray.

Här är ett exempel på hur restaureringen blev: