Netflix är världens största streamingtjänst och finns nu i nära nog alla länder i världen. Katalogen över titlar skiljer sig dock väldigt mycket åt från land till land. Störst är katalogen i USA – flera gånger större än i Sverige faktiskt.

Missa inte: Så bra fungerar Netflix 2016 – och här är värsta konkurrenterna

Det har gjort att miljoner människor hellre vill se det amerikanska utbudet, och använder vpn-, dns- och proxy-tjänster för att lura Netflix att de är i USA och inte exempelvis i Sverige. I flera år har det fungerat bra och nästan vilken tjänst som helst har räckt för att komma åt den stora feta amerikanska katalogen.

Missa inte: Bästa filmerna och serierna på svenska Netflix just nu

Netflix börjar blockera

I början av året började Netflix så, efter flera år utan egentliga krafttag, att blockera de här tjänsterna, både de renodlade unblock-tjänsterna och allmänna vpn:er. Användare av populära dns-baserade tjänster som Unblock-us och Getflix, liksom vpn-tjänster som Private Internet Access och svenska Mullvad, kunde plötsligt inte längre se de amerikanska programmen. Det går fortfarande att surfa in på Netflix.com och bläddra bland innehållet, men försök spela upp något och du möts av felmeddelandet: ”Whoops… something went wrong. You seem to be us using an unblocker or proxy.”

Fel

Netflix har blockerat fler och fler populära tjänster och det är inte längre någon bra idé att skaffa till exempel en vpn om ditt huvudsyfte är att kolla på amerikanska Netflix.