Danmarks Oscarbelönade regissör Susanne Bier är tillbaka efter fiaskot med storfilmen Serena. Den här gången med en brittisk tv-serie, som är byggd på John Le Carrés spionroman The Night Manager. C More har bara gjort ett avsnitt tillgängligt i förväg, men vi hungrar redan efter mer. Kombinationen av spionthriller och noir-drama suger snabbt in tittaren i den täta historien.

Missa inte världspremiärerna av de nya Beck-filmerna! Välj ett av de olika erbjudandena från vår samarbetspartner C More här!

Faktum är att det är första gången på över 20 år som en Le Carré-roman bearbetas för tv. Spionromanen The Night Manager (svensk titel Nattjänst) kom ut 1993. I BBC-serien är historien placerad i en mer samtida miljö samtidigt som produktionen och kameraarbetet ger en känsla av tidlöshet. När serien startar är det 2011 och vi befinner oss mitt i den Arabiska våren då vi möter Jonathan Pine (Tom Hiddlestone) för första gången. Han promenerar lugnt genom gatuprotesterna och polisspärrarna på väg till jobbet på ett lyxhotell i Kairo.

night manager

Det första avsnittet fungerar som en prolog som lägger grunden för det laddade mötet mellan seriens två huvudpersoner, Jonathan Pine och Richard Onslow Roper, och det vilar helt och hållet på Tom Hiddlestons axlar. Filmstjärnan Hiddleston (Loke i Thor och The Avengers) presenterar den gåtfulle Pine som en man med ett perfekt yttre som hela tiden verkar lugn och sansad utåt, men som döljer ett hav av känslor inombords.

Vi får i premiäravsnittet närgånget följa den före detta brittiske soldaten som gömmer sig från världen och sig själv som nattportier på ett lyxhotell. När den vackra älskarinnan till en man med kopplingar till Richard Roper tar in på hotellet i Kairo dras Pine in en spionhärva som inleds med att kvinnan ber Pine skicka hemliga dokument till de egyptiska myndigheterna och sedan hittas mördad på sitt hotellrum.

night manager

De hemliga dokumenten hamnar på skrivbordet i ett kyffe till kontor i London där en brittisk underrättelseofficer sedan länge jobbar för att sätta stopp för den mäktige Roper och hans smutsiga vapenaffärer. I boken heter underrättelseofficeren Leonard Burr, i tv-serien är agenten kvinna och heter Angela Burr. Tv-producenterna har med Le Carrés välsignelse gjort ändringen som en del av moderniseringen av historien och för att undvika att ha tre vita män som historiens huvudpersoner. Angela Burr spelas av Olivia Colman (Broadchurch), vars graviditet under inspelningen skrevs in i manuset.

Missa inte: Vikings: superserien härjar vidare i ny storslagen säsong

Det är Angela Burr som ger Pine i uppdrag att infiltrera den inre cirkeln i Ropers kriminella gäng. När Jonathan Pine möter Richard Onslow Roper för första gången har det gått fyra år sedan mordet på hotellet i Kairo. Pine jobbar nu på ett lyxhotell i Schweiz, där Ropers entourage checkar in. Och det är här den psykologiska thrillern förväntas ta fart på allvar, då Pines livsfarliga dans med Roper leder till att han egen moral sätts på hårda prov.

Richard Roper är en filantrop och affärsman som byggt sitt imperium på omoraliska och olagliga vapenaffärer. Han beskrivs som charmig, karismatisk, välutbildad – och mycket hänsynslös. Vi hinner inte se mycket av det i första avsnittet, men Hugh Laurie (House) bör passa perfekt i rollen och vi är mycket spända på fortsättningen av The Night Manager.

Stream Sverige
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.