5G kommer snabbare än vi tror, i alla fall enligt Nokias vd Rajeev Suri som under måndagen pratade om nästa generations mobilnät under ett föredrag på Mobile World Confress 2016 i Barcelona.

Missa inte: 5 snabba frågor om 5G

"Hur nästa generations mobilnät kommer att se ut kan komma att definieras redan vid slutet av 2016," sa Rajeev Suri från scenen.

Tidigare rapporter har sagt att 5G som standard inte kommer att vara färdigt förrän 2020, något som Rajeev Suri inte tror på då efterfrågan kommer vara för stor.

"2020 är förmodligen året då vi kommer se det användas på en global nivå, men vi kommer förmodligen att se mycket hända redan innan under 2017, 2018 och 2019."

Enligt Rajeev Suri är telefonbolagen den här gången mer medvetna om vad de kommer behöva av 5G än när 3G och 4G var under utvecklingen. Bland annat kräver framtiden nya datahastigheter för att klara av video, virtual reality, kommunikation mellan fordon och förmågan att koppla tusental olika apparater till en mobiltelefon. Vissa av de här sakerna kommer att hända innan 5G är formellt färdigt men det kommer också göra att 5G kommer anlända snabbare än vad vi tror.