5g-lurar

Dels var vi hos Ericsson, där den här besten stod i ett hörn, behändigt nog med både 4g-telefon och dess ägare strax bredvid, får att få en bra känsla för storleken. Ericsson berättade dock att riktiga 5g-chipset för prylar som datorer, mobiler och allt annat 5g-drivet i framtiden faktiskt börjar komma ner i hanterbar storlek, och att lokala prov med nätverk i verkliga livet och mobiler i, tja, mobilstorlek faktiskt kunde bli verklighet redan i år.

Missa inte: Nokia: "5G är snart här"

5g-lurar

Den andra ”telefonen” vi hittade stod hos SK Telecom, en annan leverantör av mobil infrastruktur. Det var en ännu mer ingenjörs-nördig konstruktion, komplett med maffigt styr- och analysinstrument med riktiga rattar på och tabeller och grafer i realtid. Vad de visade och skulle förklara har vi inte den blekaste aning om. 

5g-lurar

Men de var inte de enda som ville prata 5g. Nokia hade en cool demonstration av hur 5g-teknik kan reducera lagg i videoöverföring. Telefonerna var inte 5g-lurar i ordets rätta bemärkelse, men de körde en typ av lokal kommunikation med vissa 5g-egenskaper, framförallt då låg latens. De skickade video direkt från en telefon till ett gäng med 4g-teknik och ett gäng med 5g, och skillnaden var omedelbar.

Missa inte: 5 snabba frågor om 5G

Vi lär nog få vänta ett tag till på riktiga 5g-lurar. Men tekniken är onekligen på gång.