5g
Visst kan det gå undan med 5g, Ericsson körde live-demo med mätningar från punkt till punkt. Men hastigheten är bara en del av pusslet.

När vi tänker 5g så är det kanske framförallt ett nytt snabbare mobilnät för telefoner som ploppat upp i huvudet, men tanken är att tekniken ska kunna användas till mycket mer än så. Höga hastigheter, låg strömförbrukning, hög stabilitet och framförallt snabba svarstider ska göra mer än bara ge dig snyggare bild när du kör videosamtal eller

Missa inte: Äntligen – nu är 5g-telefonerna här

Vi tog oss en promenad i Ericssons jättemonter på MWC tillsammans med Erik Kruse, strategisk marknadschef på Ericsson. Han har också titeln ”Networked Society Evangelist” och hade massor att säga om vad 5g-teknik kan göra för vår it-vardag, i och framförallt utanför mobiltelefonen.

Inte bara bandbredd

Det kanske viktigaste med 5g-teknik är inte dess höga hastigheter, utan att kommunikation kan ske med mycket kortare svarstider än vi tidigare sett med mobil teknik. Inte heller 4g är snabbt nog på den punkten, utan användare upplever en tydlig lagg. Nu pratar Ericsson om svarstider på en millisekund.

Volvo
Volvo visade upp 5g-bestyckad S90 med massor av smarta funktioner.

Det gör att de kan använda mobilnätverk till helt nya saker. Till exempel för kommunikation mellan smarta bilar i trafiken, så att de håller avstånd, informerar om väglag och gör självkörning och halvautomatisk körning säker. Där kan en hundradels sekund istället för ett par tiondelar vara skillnaden på liv och död.

Tänk dig själv att köra upp på motovägen (med assistans av smarta sensorer och konstant kommunikation med närliggande bilar, trafikljus och trafikinformation från Internet) trycka på ”cruise mode”-knappen. Bilen sorterar snällt in sig i trafiken, ratten sjunker undan, och du kan relaxa med en högupplöst Neflixfilm, allt med samma mobiluppkoppling.