Nya gilla-knappen på datorn

I många år har Facebook-användare frågar efter ogilla-knappen. Facebook har hållit emot, dels på grund av att det är enkelt med bara en gilla-knapp, men också av rädsla för att en ogilla-knapp skulle kunna användas för trakasserier.

Nu har företaget istället utökat gilla-knappen till sex olika känslor – reaktioner på det som delats. Utöver gilla finns följande känslor: Älska, Haha, Wow, Ledsen och Arg.

De nya känslorna har tidigare testats i ett antal länder och experimentet verkar ha gått bra eftersom Facebook nu har rullat ut funktionen till hela världen. Enligt Techcrunch har Facebook valt just dessa känslor bland annat genom att utgå från de vanligaste kommentarerna som bara består av ett ord.

Facebooks maskininlärningsalgoritmer kommer börja lära sig användarnas beteende, och i framtiden ska du kunna få ett nyhetsflöde som bättre stämmer överens med vad du gillar att läsa. Om du exempelvis gillar upprörande rapporter om polisbrutalitet som många klickar Arg på kan du få fler av den typen.

För att använda de nya känslorna på datorn håller du muspekaren över gilla-knappen och väntar en sekund så dyker de olika känslorna upp.

I mobilen

I den uppdaterade mobilappen för IOS och Android trycker du och håller på gilla-knappen för att få fram alternativen. Sedan släpper du helt enkelt fingret när du håller över rätt känsla.

Till att börja med finns de nya känslorna bara som alternativ på delningar och inlägg men inte på kommentarer. Om det betyder att vi inte kommer få se stöd för att skratta åt eller bli arg på enskilda kommentarer återstår att se.