Multiroom är hett, och även om det inte är ett nytt fenomen är det de senaste två åren det har lossnat ordentligt. Tillverkarna är inte sena med att presentera nyheter som ska locka oss att köpa nytt, komplettera eller uppgradera våra system.


Vad multiroom handlar om är helt enkelt trådlösa högtalare som går att koppla ihop med såväl datorn som mobilen och surfplattan. Du väljer själv hur många högtalare du ska ha, och du styr dem enklast via en app eller med ett program. Sonos var pionjären när det gäller den här sortens produkt, men nu finns det gott om alternativ från andra tillverkare.

Missa inte: 20 externa batterier som räddar livet på dina prylar

Sonos var också på förhand den solklara favorit entill att ta hem titeln ”bäst i test” och det är givetvis deras högtalare som sedan början av seklet har fått agera benchmark för de övriga i startfältet.

Själva högtalarna och ljudet står givetvis i centrum för vårt test, men mjukvaran blir allt viktigare och är i stort sett avgörande för att lyckas nå ut till den breda massan. Att kunna erbjuda de största eller mest populära musiktjänsterna i själva appen, och att dessa funktioner fungerar klanderfritt är otroligt viktigt för att lyckas i denna djungel av olika produkter och lösningar.

För att göra det hela någorlunda jämförbart bad vi tillverkarna att skicka in högtalare utefter ett fiktivt scenario: Ett vardagsrum, med två lite större högtalare, som med fördel skulle kunna stereokopplas. Ett lite mindre rum, som ett sovrum, kök eller liknande där det räcker med en högtalare.