Honor 5X är en smartphone i tretusenkronortsklassen från Huawei, som fortsätter pumpa ut lurar i detta separata varumärke. Vi är fortfarande mest förvirrade över denna strategi, eftersom Honor verkar ligga i någon slags mellan-läge, med både premium-lurar och riktig budget på vardera sida, som bägge heter Huawei.

Designen på de senaste Honor-modellerna är också förvillande lik Huaweis Mate-serie. Honor 5X är inget undantag, den är väldigt lätt att missta för Huawei Ascend Mate 7 från 2014, förutom att Honor 5X har 5,5-tumsskärm mot 6 tum i Ascend Mate 7:s, och är lite tjockare. Det är samma halvkurvade baksida med kamera och fingeravtrycksläsare mitt baktill.

Honor 5X
På undersidan sitter två högtalare som ger bra tryck, men samtidigt ganska skränigt ljud. 

Plastigare än den ser ut

Känslan att hålla i luren är å andra sidan en helt annan. Trots en elegant finish med metallytor baktill och runt sidorna känner vi av budgetvibbarna när vi greppar den. Det är svårt att säga varför, men den upplevs inte som lika solid och gedigen. En tjock frontdel i vit plast och tydliga fogskarvar mellan metall- och plastdelar bidrar också till det. Men då petar vi ju helt klart i detaljer här. För tre tusen är det en helt ok konstruerad telefon med snygg stil.

Skärmen är en ips-panel i full 1080p hd-upplösning, och är både ljusstark och skarp. Däremot är den rätt så blek i kontrasterna och saknar den svärta vi ser i amoled-skärmar och även bättre ips-paneler. Den har också rätt så stora problem med reflexer vid snäva betraktningsvinklar. Telefonen har givetvis ljussensor för automatisk dimning av skärmen (det var länge sedan vi såg en smartphone som saknade det), men vi tycker att den här verkar vara lite väl känslig, och dimmar ner skärmen onödigt hårt vid fabriksinställningar.

Huawei Honor 5X Pris vid test: 2949 kr.

Bästa pris just nu: 1490 kr