Apple, Samsung, LG, HTC, Sony, Microsoft, Motorola, Huawei, ZTE, och ett par datorföretag som Asus och Acer… ungefär så långt kommer vi när vi snabbt ska räkna upp smartphonetillverkare. Vi har också under åren testat enstaka modeller från Alcatel, Oneplus, Oppo, Doogee och allt vad de heter, men de är alla ganska okända för de allra flesta svenskar och säljs knappt alls.

Men på en mässa för hela världen som Mobile World Congress trängs dessa med en hel uppsjö tillverkare som i alla fall hittills inte har satt en fot (eller som mest en lilltå) på den svenska marknaden. Vi gav oss ut i mässhallarna med en kamera i högsta hugg och hittade ett helt gäng. Känner du igen någon av dessa?

Gionee

Gionee är en kinesisk mobiltillverkare baserad i Shenzhen och har funnits sedan 2002. De är också populära ibland annat Indien och Fillipinerna. I deras monter hittade vi lurar med riktig premiumkänsla och i alla fall på pappret hyfsade specar.

Zopo är en annan kinesisk tillverkare, även de från Shenzhen. De ser ut att fokusera på lite enklare och billigare mobiler. Deras mobiler säljs faktiskt i en del sydeuropeiska länder och just nu satsar de på att bli stora i Spanien, med spanska MotoGP-världsmästaren Jorge Lorenzo som varumärkes-dragplåster.