En ny rapport från Bloomberg New Energy Finance (BNEF) förutspår att elbilar kommer att kosta mindre än vanliga bilar redan 2022. Den sjunkande kostnaden för batterier anses vara huvudorsaken till förändringen som skulle kunna rivstarta marknaden för elbilar, skriver The Guardian.

Spridningen av elfordon anses viktig både för att dra ner på utsläpp som skadar klimatat såväl som luften, men trots att flera länder ger stöd till ägare av elbilar så är kostnaderna fortfarande höga och mängden elbilar få. För stunden är så lite som en procent av alla bilar som säljs elbilar.

Men enligt Bloomberg New Energy Finance kommer det alltså att förändras. Rapporten förutspår även att 2040 kommer 35 procent av världens alla sålda bilar att vara elbilar.

Tidigare rapporter om elbilar har kritiserats för att vara alldeles för optimistiska men Colin McKerracher, chefsanalytiker för Bloomberg New Energy Finance säger att dessa baserade på en väldigt begränsad data när det kommer just till hur priset på batterier kommer förändras med tiden.