Än så länge har Googles självkörande bil haft en imponerande tid på vägarna. Visst, ibland har det blivit fel och ibland har den varit involverad i olyckar men det är faktiskt fört nu som någon modell orsakat en olycka.

Den 14 februari körde nämligen en av Googles självkörande Lexus-bilar in i sidan på en buss. Under måndagen offentliggjordes olycksrapporten och Google meddelade att det var den självkörande bilen som hade orsakat krocken.

Missa inte: Stort hinder ur vägen för självkörande bilar

Enligt rapporten inträffade olyckan efter det att bilen hade kört in i högerfilen för att svänga. När den artificiella intelligensen såg att vägen var blockerad av sandsäckar, stannade bilen och försökte återigen ta sig in i mittfilen. AI:n såg då en buss komma i filen men antog att den skulle stanna eller sakta ner för att släppa in bilen i mittfilen. Det gjorde inte bussen och tre sekunder senare körde Googles fordon in i sidan på bussen när den passerade. Ingen skall ha skadats vid olyckan.

Denna olycka till trots är Googles självkörande bil än så länge fortfarande en betydligt bättre förare än människan. På en beräknad körsträcka av 3,2 miljoner kilometer, vilket motsvarar ungefär två livstider av körning, har Googles bil än så länge bara orsakat den här olyckan.