Den nya drönaren Phantom 4 från DJI tar ett stort steg mot att bli mer eller mindre helt självfltygande. Nu kan den nämligen själv se och undvika hinder som träd eller väggar i vägen för dess framfart. Två sensorer på framsidan och två undertill håller koll på omgivningen och ser till att drönaren inte krockar med något. De dubbla kamerorna åt två olika håll gör att Phantom 4 i realtid kan konstruera en 3d-modell av omgivningen.

I appen som kan användas för att styra Phantom 4 går det nu att helt enkelt peta på ett objekt som du vill att drönaren ska följa efter, förslagsvis en människa. Sedan sköter mjukvaran resten och ser till att hålla kameran riktad mot objektet och följa efter när det rör sig. Det går även att peta på skärmen för att få drönaren att flyga dit du vill, alltså utan att styra den med de vanliga kontrollerna.

Den nya modellen är mer strömlinjeformad än föregångaren. Gimbal-enheten, som håller kameran vågrätt, har kunnat göras mindre och även batteripaketet har minskats i storlek. Resultatet är att den kan hålla sig i luften i upp till 28 minuter, och når en topphastighet på 72 kilometer i timmen (20 meter i sekunden).

De nya sensorerna ska också hjälpa Phantom 4 att hovra stilla i luften. Kameran filmar precis som tidigare i upp till 4k.

Priset blir något högre än för den mest avancerade modellen av Phantom 3 när den introducerades, nämligen 1 399 dollar vilket borde landa omkring 14 000 kronor inklusive moms. Förhandsbeställningar av Phantom 4 är igång nu, de första modellerna ska levereras från 15 mars med bred tillgänglighet från och med början av april.