Microsoft har tidigare släppt tre Lumia-telefoner med Windows 10, två teknikspäckade flaggskepp och en extra billig budgetlur. Bägge imponerande på sina egna sätt, men de hade också en sak gemensamt – tråkplastig konstruktion och oinspirerande design.

Missa inte: Se när vi packar upp Galaxy S7 Edge – och dränker den i vatten
 

Det verkar Microsoft nu fått rätsida på, för nya Lumia 650 är i alla fall utseendemässigt ett steg i helt rätt riktning. Aluminiumram runtom med rundade hörn och snyggt avfasade kanter, lätt avrundning i ett greppvänligt och snyggt matt bakstycke och en gedigen känsla av kvalitet i en lätt och slimmad modell.

Vi upplever Lumia 650, som är en rätt så billig smartphone, som betydligt lyxigare än Lumia 950 och 950 XL, trots att den kostar en tredjedel så mycket.

Lumia 650
Framsidan täcks av Gorilla Glass 3. Lumia 650 har ingen extra ir-sensor som Lumia 950 och 950 XL, så inloggning med ansiktsigenkänning fungerar inte. Det förväntade vi oss inte heller i den här prisklassen.

Övertygande oled

Detta hjälps upp av att den har en fem tums amoled-skärm med klara, distinkta färger och som alltid med amoled: utmärkt kontrast. Visst, det är bara 720p, vilket är lite för klent på fem tum. Vi ser enskilda pixlar tydligt och får en viss ”grynighet” i bilden på nära håll som har att göra med oled-teknikens sätt att bygga pixlar. Men det är bagateller och för det mesta så stör vi oss faktiskt inte på det. Med tanke på prislappen är det här en skärm långt över förväntan.

Missa inte: Sony Ericsson P800 – vi minns den allra första smartphonen

Precis som extra billiga Lumia 550 är Lumia 650 byggd för grundläggande sysslor. Telefoni (givetvis), mejl, lite surf och enklare Office-dokument. För samtal fungerar den klockrent, med bra mottagning, behagligt ljud i örat och brusreducerande mikrofon.

Lumia 650
Telefonen kommer i två färger, gråsvart med silverkant eller vit med silverkant. Bägge ska säljas i Sverige.

Processorn är på fyra kärnor á 1,3 GHz i en Snapdragon-krets vi inte sett i någon mobil tidigare, Snapdragon 212. Det är en lätt uppgradering jämfört med den Snapdragon 210 som sitter i Lumia 550, men skillnaden är ganska marginell.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Microsoft Lumia 650 Pris vid test: 1990 kr.

Bästa pris just nu: 1890 kr