Ny trådlös teknologi gör det möjligt för apor att kontrollera en robotisk rullstol med bara sina tankar. Tekniken kräver varken elektroder fästa på huvudet eller sladdar kopplade till en extern dator.

Teknologin, som utvecklats av neuroforskarna vid Duke University, förlitar sig istället på hårtunna mikrofilament implanterade i två regioner av hjärnan. Med hjälp av mikrofilamenten kan en trådlös enhet fäst på exempelvis en apas huvud sedan läsa av hundratals neuroner i båda regionerna samtidigt.

Missa inte: Samsung släpper rekordstor SSD

När apan sedan tänker på att förflytta sig, översätter datorn hjärnaktiviteten till att rullstolen aktiveras i realtid. Det har tidigare funnits många studier som involerar tankekontrollerade rullstolar men dessa har inte varit trådlösa, vilket betyder färre begränsningar för användarna.

Enligt en ny undersökning publicerad av Scientific Reports som universitetet hänvisar till är omkring 70 procent av paralyserade patienter öppna för att att göra ett liknande teknologiskt ingrepp.

Än så länge har forskarna testat systemet på två olika rhesusapor som motiverades till att röra sig med hjälp av en skål med vindruvor. Under testerna kunde forskarna avläsa aktiviteten på nära 300 neuroner hos de två aporna.

Framöver hoppas forskarna kunna utöka experimenten och göra tekniken mer stabil, innan de börjar titta på att testa hjärnimplantaten på människor.