Google fick världen att häpna när de under onsdagen besegrade Go-legenden Lee Se-dol med sitt AI-program Alphago som utvecklats av Googles Deepmind-enhet. Nu har programmet vunnit sin andra match mot Lee Se-dol i vad som är en serie om fem matcher som hålls i Seoul i Sydkorea.

Missa inte: Google Deepmind besegrar Go-mästare

– Igår var jag överraskad och i dag är det mer än så. Jag är mållös, säger Lee Se-dol under presskonferensen efter matchen.

– Jag medger att det var en väldigt klar förlust från min sida. Från början av matchen kändes det aldrig som att jag ledde spelet.

Deepminds grundare Demis Hassabis var enligt egen uppgift också mållös och berömmer Lee Se-dols förmåga som fick Alphago att spela flera, enligt kommentatorerna, överraskande och vackra drag. Demis Hassabis säger att Alphago själv trodde på vinst efter ungefär halva matchen även om kommentatorerna inte noterade något kring detta.

Go har länge varit ett utmaning för artificiell intelligens som sedan tidigare lyckats besegra världens bästa spelare inom dam och shack, medan kombinationen av enkla regler men djupa strategier hittills varit en för stor utmaning för datorintelligensen.

Lee Se-dol sa på förhand att han skulle vinna 5-0 mot Alphago eller möjligen 4-1 som sämst, men behöver nu besegra Alphago i alla tre kvarvarande matcherna för att stå som segrare.

Nästa match hålls på lördag.