Vad är Multiroom-högtalare?
Enkelt förklarat är det precis som det låter, möjligheten att spela upp ljud och musik i flera rum samtidigt. En gemensam nämnare för de flesta system som finns i dag är att de är trådlösa och ofta styrs via appar. Det knepiga med att välja multiroom-högtalare är att de använder olika standarder. Visa kör via blutooth, andra via wifi och många har egna slutna system. Det betyder att du bör tänka igenom ditt val ordentligt, då det finns en stor risk att du blir inlåst i ett visst märke som du sedan måste fortsätta med när du bygger ut ditt ljudsystem.

Missa inte: Stort test: här är bästa multiroom-systemet

Vad är högupplöst ljud?
Högupplöst ljud kallas ljudfiler som har bättre samplingsfrekvens och bit-djup än cd-skivor. Ljudspår på en cd-skiva ligger på 16-bitar med 44.1 kHz. Högupplöst ljud kan ligga på allt mellan 96 kHz och 192 kHz och 24-bitars ljud. Populära format är FLAC (Free Lossless Audio Codec) och ALAC (Apple Lossless Audio Codec), WAV, AIFF och DSD.
Det kan dock vara värt att tänka på att även om dessa format är betydligt bättre än exempelvis m3-låtar, så är det inte alla som hör skillnad på ljudet. Testa först.