Efter att den Go-spelande datorn Alphago, utvecklad av Google Deepmind, lidit sin första förlust i söndags mot den 18-faldige Go-världsmästaren Lee Se-Dol så har AI:n nu tagit hem en fjärde och sista seger och avslutat serien med en vinst på 4-1.

Missa inte: Äntligen! Go-mästaren Lee Se-Dol besegrar Alphago

Sista matchen blev ett tajt race då båda sidorna slogs hårt och matchen drog långt över tiden. Detta trots att Alphago redan i lördags säkrade sin historiska seger och blev det första datorprogrammet att besegra en Go-spelare på elitnivå.

Vinsten kom efter att Alphago i början gjorde ett "stort misstag", enligt Deep Minds-grundare Demis Hassabi, och sedan behövde jobba sig tillbaka. Genom att vinna den sista matchen så har Alphago trots att den också förlorade en match demonstrerat att den mycket riktigt varit starkare än en av världens bästa Go-spelare.

Under presskonferensen efteråt sa Lee Se-Dol att han var ledsen över att matchen nu var över och pratade även om hur svårt det hela varit från ett psykologist perspektiv.

Tävlingen markerar första gången som ett datorprogram givit sig på en professionell 9-dan Go-spelare, ett uråldrigt kinesiskt brädspel som länge betraktats som omöjligt för datorer att nå elitnivå i på grund av de höga kraven på intuition som krävs. Lee Se-Dol tävlade om en summa på en miljon dollar som nu istället går till välgörenhet.