En gång i tiden var Ratchet & Clank en av Sonys riktigt stora serier. 2016 ser det inte riktigt likadant ut, framför allt var det närmare tre år sedan vi senast såg duon i ett stationärt spel. I år är det dock tänkt att serien ska göra sin stora comeback, dels med en kommande långfilm och dels genom Playstation 4-debuten Ratchet & Clank, som titeln kort och gott lyder.

Missa inte: The Division – så bra är Ubisofts hajpade stortitel

Trots att en del år har passerat sedan sist känns det som att tiden har stått stilla. Inledningsvis får vi bekanta med bekanta Captrain Quark, som börjar berätta hur Ratchet och Clank en gång möttes. Därifrån tar det inte lång stund innan det är dags att slå ihjäl illasinnade rymdvarelser med den trogna skiftnyckeln. Och inte helt oväntat får vi snart en rad andra vapen att leka med.

Ratchet

Vad som först slår oss är hur visuellt tilltalande Ratchet & Clank är. Under den första timmen bjuds vi på grönskande ängar, välbefolkade och futuristiska storstäder och fantasifullt designade grottsystem. Det här är, utan att överdriva, ett av de snyggaste spelen på Playstation 4 hittills.

På samma sätt är det svårt att återigen inte golvas av lekfullheten. Visst, striderna är inte de mest varierande och bandesignen har en bra bit kvar till Nintendo-nivå – men hela den fantastiska inramningen med dess humoristiska karaktärer och den rappa dialogen är precis som vi minns den. 

Ratchet

Farhågan ligger i att Ratchet & Clank aldrig känns särskilt nytt under den dryga timme vi spelar. Det är samma typ av problemlösning, samma typ av ändlöst muttersamlande och samma typ av upplägg – där mer öppna ytor kombineras med trängre utrymmen med fiender som alltid väntar på strategiska platser. Men absolut, det finns inslag som känns mer originella. Exempelvis får vi under spelets tredje planet chansen att ratta Ratchets rymdskepp och ta ut en större farkost genom att skjuta iväg fienderobotar på den.

Även om vi inte direkt blir golvade av nydanande inslag är det som sagt omöjligt att inte låta sig charmas. Ratchet & Clank är supersnyggt, färgglatt och lagom seriöst – och verkar bli precis det där charmiga plattformsäventyret du har saknat de senaste åren.


Ratchet & Clank släpps exklusivt till Playstation 4 20 april.