Neural Doodle

Förra året släppte Google Deep Dream, ett experiment som använder neuronnät (mjukvara som försöker härma hur våra hjärnor fungerar) för att känna igen motiv i bilder. Men Deep Dream är mer känt på grund av vad som händer när programmet gör sin algoritm igen och igen – det skapar psykedeliska bilder som verkar hämtade från en lsd-tripp.

Utvecklingen av neuronnät har fortsatt och nu i början av 2016 har flera forskare visat upp nya system som börjar bli användbara för konstnärer.

En av dessa är Neural Doodle, som kan måla nya bilder i samma stil som en originalbild men med nya kompositioner.

Du förser programmet med en mycket enkel sketch (tänk 30 sekunders jobb i MS Paint), en målning du vill härma, och en sketch av målningen som visar de grova dragen i den. Ett tag senare (3-5 minuter med rätt hårdvara för en bild på 1280x720 pixlar) har du förhoppningsvis en bild som ser ut att ha kunnat målas av en människa.

Neural Doodle

Neural Doodle är skrivet i python och kräver en rejäl dator. För det första måste du ha ett Nvidia-grafikkort med stöd för cuda, annars kommer programmet köra på processorn och då tar det flera dagar att skapa en enda bild. Grafikkortet måste även ha rejält med videominne, helst 8 eller 12 gigabyte.

Utvecklarna ser framför sig hur Neural Doodle kan användas exempelvis av spelutvecklare, för att skapa nya bilder i samma stil som existerande konst utan att få problem med copyright eller för mycket upprepning.