Företaget Toonz har skapat mjukvara du förmodligen aldrig hört talas om men förmodligen sett resultatet av i oräknerliga tv-serier och filmer som är gjorda med hjälp av det. Företagets huvudprodukt med samma namn är ett animationsprogram som hjälper med skanning och cleanup av teckningar, redigering, animering och komposition.

Toonz har använts för att bland annat skapa verk som Futurama, Prinsessan Mononoke och Spirited Away. Appen kostade ursprungligen cirka 100 000 kronor per licens men som en del i ett nytt avtal med företaget Dwango gör nu företaget om programmet till öppen källkod.

Atsushi Okui, exekutiv bildregissör vid Studio Ghibli har sagt att företaget använt Toonz för att det kunde sömlöst kunde kombinera handritad animation med digitalt ritad animation. Studion använde det första gången under arbetet med Prinsessan Mononoke 1995.

Den 26 kommer Toonz att släppa versionen Toonz Studio Ghibli som innehåller funktioner som utvecklats i samarbete med Studio Ghibli så att fristående animatörer kan använda mjukvaran utan den höga kostnaden.

Istället för att ta betalt för användarlicensen tänker företaget i fortsättningen sälja installationstjänster, utbildningar och support men grundtanken är att animatörer skall kunna använda programmet kostnadsfritt.