Gift
 

Gift vid första ögonkastet (SVT Play)
En galen dansk idé som nu sänds på många håll i världen, bland annat USA. Av 300 sökande väljs sex ut till att bilda par – faktiskt ingå äktenskap, helt utan förspel – som sedan filmas i fyra veckor. Vi hinner med smekmånadsresa, hopflytt och förvånansvärt snabba känslomässiga låsningar.

De väldigt olika personligheterna hanterar chocken på sina speciella sätt och får stadig, kontinuerlig hjälp av fyra experter. Du känner garanterat igen dig själv och vänner i konflikterna och räkna med flashbacks till gamla förhållanden.
Framför allt – som man sitter och hejar på och hoppas att det ska gå bra för stackarna! Man tycker att omständlig matchning och direkthjälp från teamet borde göra resan lätt, men kärleksproblem har som bekant en vana att komma från ingenstans. Förbered dig på en känslomässig berg-och-dal-bana, och en hel del höjda ögonbryn.

Alla åtta avsnitt finns på SVT Play – solklart binge-läge.

Skilsmässohotellet

Skilsmässohotellet (TV4 Play)
I varje avsnitt checkar ett separerat par in för en helg av ångest och självrannsakan. Se den här serien samtidigt som Gift vid första ögonkastet och inse hur konflikterna är samma var vi än befinner oss i relationen. För ett skilsmässobarn är det extra smärtsamt att se halvsanningar och feltolkningar förgifta precis allt när känslor och prestige kommer i vägen.

Stjärnan här är advokaten Mia Edwall Insulander, minst lika flyhänt i konflikthanteringen som relationscoachen Lennart Matikainen.
Det är lätt att säga "hur kan man bråka om prylar?" men nu förstår jag varför ett hus eller en servis är helt avgörande för hur man ska kunna går vidare. Det är också tacksamt att ha det konkreta som utgångspunkt för konfliktlösningen, uppdelningen spiller liksom över på känslolivet.

Glamourösa Denise Rudberg är vår och parens vägvisare genom allt detta och hon gör det snyggt nedspelat, nästan blygt. Vi har inga dramatiskt uppspelade barriärer som brister, mer långsamma uppenbarelser och små framsteg. Man sitter ändå fängslad med fuktiga ögon och vill inte ens pausa för ett stärkande glas vin.