Under ett event i San Francisco avtäckte Google en ny serie för sina molnbaserade datortjänster och meddelade att de tänker låta både utvecklare och affärsverksamheter fritt använda samma maskininlärningsteknologier som driver några av Googles mest kraftfulla tjänster.

Missa inte: Google vill digitalisera Kuba

Detta är alltså samma datorintelligenser som ligger bakom funktioner som att identifiera bilder i appar som Google Photos, känna igen talkommanden för Android-telefoner, översätta språk och inte minst driva på resultaten för Googles sökmotor.

Beslutet att öppna upp teknikerna för andra ses som en del i ett skifte för teknikindustrin som nu går mer mot djup inlärning i form av datorer som lär sig utföra uppgifter genom att analysera väldigt stora mängder data. Även företag som Facebook, Microsoft och Twitter har på liknande sätt också börjat dela med sig av sina teknologier med andra.

Men onsdagens presentation markerade också en tydlig ambition från Googles sida att försöka få bättre fotfäste i marknaden för molntjänster. Enligt en undersökning av företaget Forrester kommer molntjänster 2020 utgöra en marknad värderad till 191 miljarder dollar, skriver Wired. I dagsläget leds marknaden av Amazon som med 9,6 miljarder dollar i intäkter ligger långt före alla andra så som Microsoft och IBM. Detta kan även jämföras med Google själva som för tillfället drar in 500 miljoner dollar på sina molntjänster.