Det finns många sätt att sälja ett racingspe på; mängder med licensierade bilmodeller, officiella banor digitaliserade i minsta detalj, imponerande vädereffekter och realistisk körkänsla. Trackmania Turbo har ingetdera. Istället är det ett starkt arkaddoftande racingspel med höga farter, plattformsinslag och överdriven fysik. Ungefär som en blandning av motorcykelhinderbanespelet Trials och Nintendos ilsnabba klassiker F-Zero.

Från berg till dal

Bara en sådan sak som att de flesta tävlingar inleds med ett fritt fall från en helikopter säger en hel del om vilken typ av spel som Trackmania Turbo är. Banorna som väntar bjuder på allt ifrån offroad-körande och asfalterade racingsträckor till regelrätta berg-och-dalbanor. Det är extrem arkadracing och samtliga banor är fyllda med hopp, hinder, fartplattor med mycket mera. De smått hysteriska berg-och-dalbanebanorna sticker ut mest med branta backar och mängder med loopar som skapar ett härligt sug i magen, speciellt när motorhuvsvyn är vald.

Trackmania

Med tanke på att banorna är så slingriga och fyllda med hinder är det ett klokt val av Nadeo att låta spelaren köra ensam. Det går visserligen att se spökbilar från rekordtider, men att kollidera eller på andra sätt störas av motståndare är inte möjligt.

Det är inte heller möjligt att välja bilar med olika styrkor och svagheter, eller trimma och anpassa sitt fordon. Allt som finns är fyra tävlingsklasser med ett specifikt fordon vardera. Att till exempel sladda runt med buggien på sandbanor är en frustrerande upplevelse, men den är i alla fall precis lika frustrerande för alla.

Rättvis orättvisa

Att ta sig an loppen kräver därmed en hel del tålamod och även om de flesta race är över på mindre än en minut krävs det full koncentration för att nå mållinjen i tid. Varje sväng måste tas perfekt och minsta kollision kan vara ödesdiger.

Trackmania

Det leder till många svordomar och omstarter, speciellt när den överdrivna fysiken gör att din bil kan studsa hejvilt för minsta ojämnhet. Detta tillsammans med den ibland lite svajiga kontrollen gör att vissa race känns mer än lovligt slumpartade. Å andra sidan är loppen ändå rättvisa så länge du inte gör några misstag. Att ojämnheter skickar ut dig i skogen beror alltid på att du kör fel, hur litet misstag det än må vara.