När Philips lanserade Izzy-familjen förra året var den aggressiva prissättningen det främsta köpargument. Runt en tusenlapp per högtalare innebar att de flesta av oss hade råd att fylla alla våra rum med musik strömmat från en och samma källa.

Missa inte: Heos Home Cinema – soundbar som imponerar!

Nästan alla övriga multiroom-lösningar kommunicerar i hemmanätverket via wifi, eget nätverk via wifi-direct eller med Apple Airplay. Philips har valt en lite udda lösning där kommunikationen mellan uppspelningsenhet och Izzy sker via bluetooth och därpå via ett eget slutet trådlöst nätverk mellan högtalarna. En lösning som innebär både för- och nackdelar.

Izzy BM6
Den plastiga känslan är borta i de nya Izzy-modellerna.

Fördelen är det enkla handhavandet. Du behöver inte in och grotta i nätverksinställningarna och ange lösenord för att komma åt hemmanätverket. Det innebär även en flexibilitet och mobilitet i och med att systemet fungerar oavsett om du har ett wifi-nätverk hemma eller om du vill ta med dem till landstället, på resan eller tillfälligt till grannen.

Nackdelen är den vanliga när det gäller bluetooth – ringer det bryts uppspelningen och rasar det in notiser plingar det till även i högtalaren - vilket kan förstöra feststämningen rejält. I fallet Izzy saknas även en dedikerad app för att enkelt välja vilka högtalare som ska spela vad eller för att variera rumsinställningarna och så vidare. Här ligger nätverkslösningar som exempelvis Sonos eller Denon längre fram med en bättre översikt och fler inställningsmöjligheter. Så vårt test här!

Högre kvalitetskänsla

Om de första modellerna, BM5 och BM50, var plastiga konstruktioner har man med BM6 ryckt upp sig rejält. Kvalitetskänslan är betydligt högre och borta är fuskkrom och andra ”billiga” detaljer som drog ner helhetsintrycket något.

BM6 är för övrigt IPX4-klassad och tål med andra ord vattenstänk vilket kan vara av intresse om du tänkt placera den i badrummet eller i köket. En annan glädjande nyhet är att högtalaren även har inbyggt batteri som klarar upp till 8 timmars uppspelning. I och med bluetooth-anslutning och IPX-klassningen är den med andra ord lämplig att ta med exempelvis med till stranden som en portabel högtalare.

Izzy BM6
Det är barnsligt enkelt att komma igång med Izzy. Det mesta går automatiskt.

Installationen kan inte bli enklare, så fort strömmen kopplas på börjar högtalaren söka efter bluetooth-enheter. Har du skaffat fler högtalare, för flerrumsfunktionen, kopplas dessa sedan enkelt ihop med den första högtalaren med ett tryck på knappen märkt ”group”.

Upp till fem högtalare i Izzy-familjen kan kopplas ihop, tillräckligt för de flesta hem alltså. Som vi nämnde tidigare finns ingen Izzy-app utan vid avlyssning får du strömma musiken direkt från aktuell streamingtjänst du har installerat på din telefon, exempelvis Spotify.

Ljudet är riktigt bra med tanke på högtalarens storlek och tankarna far osökt till tillverkarens andra modeller BT6000 och BT6600 som är likvärdiga i storlek (dock utan multiroom-funktion) och som även de presterar över förväntan.

Begränsningen ligger i basen som vid högre volymer inte räcker till, med distorsion som följd. Ingen partymaskin alltså, men vid måttlig volym levereras en levande och dynamisk ljudbild som är fullt tillräckligt för det mindre rummet och som komplement till de kraftfullare Izzy-modellerna BM7 eller BM90 som lanseras senare i år.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning