Svenska biltillverkaren Volvo kommer att sända 100 självkörande bilar till Kina för att testa dem på offentliga vägar under en rad olika förhållanden. Detta meddelade Volvos vd vid ett seminarie i Peking under torsdagen. Företaget kommer att hålla diskussioner med representanter från Kinas regering för att avgöra vilka städer som kan ta hand om de självkörande bilarna vad gäller regler och infrastruktur. Volvo kommer att utföra sitt första offentliga test i Sverige 2017 och sedan testa en större skara fordon i Kina därefter. Volvo ägs av Kinesiska biltillverkaren Geely sedan 2010.

Missa inte: Googles självkörande bil bakom historisk bussolycka

Under utannonseradet bedyrade Volvo den förbättrade säkerheten som självkörande bilar innebär och företaget har tidigare sagt att de tänker ta fullt juridiskt ansvar om en av deras självkörande bilar är involverad i en traffikolycka. Volvo säger att självkörande bilar kommer att vara en huvuddel i deras plan för att ingen skall behöva skadas eller dö i en ny Volvo vid år 2020.

Vid seminariet uppmanade även Volvo att världens samlade regeringar skall komma ikapp när det gäller självkörande bilar.

– Det finns flera fördelar med självkörande bilar. Det är därför som regeringar behöver få i ordning regelverk som kan tillåta självkörande bilar på vägarna så snart som möjligt. Bilindustrin kan inte göra detta på egen hand. Vi behöver regeringarnas hjälp, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.