Robotdammsugaren blev utsedd till årets julklapp 2015 och det lanseras nya modeller i en rasande fart. Prylen är med andra ord superhet och många av oss börjar fundera på om vi borde investera i en.

I en perfekt värld sköter robotarna all städning utan underhåll och övervakning. Men så är ju inte fallet, det visar vårt test. Det krävs fortfarande krävs en del handpåläggning – lösa saker, sladdar och andra hinder som dammsugaren kan fastna i måste konstant plockas bort för att uppdraget skall kunna skötas utan problem.

Maskinerna måste även rengöras regelbundet och förbrukningsartiklar som filter och borstar måste bytas ut. Men som ett komplement till den traditionella dammsugaren är det ett klart intressant fenomen och funktionsmässigt blir de allt bättre och enklare att rengöra.

Artikeln uppdaterad 2017-01-26: 
Test av Electrolux Motionsense ERV5100


Electrolux MotionSense ERV5100lV

Väsnas och har svårt att hitta hem 

Precis innan årsskiftet fick vi äntligen in Electrolux robotdammsugare som nyligen lanserats. Den kommer i två olika utföranden; en lite dyrare med fjärrkontroll och avgränsare samt denna lite billigare, som saknar dessa tillägg. I övrigt är det samma specifikationer

Motionsense är riktigt snyggt designad och är till skillnad från de flesta andra dammsugare på marknaden trekantig i stället för rund, vilket ger oss förhoppningar om effektiv rengöring i hörnen.

Electrolux Motionsense

Avsaknaden av fjärr är inte hela världen, men innebär att programmering och aktivering sker via tryckknapparna på själva enheten. Efter att ha ställt in tiden går det att sedan att ställa in timerfunktionen om så önskar. Det tar ett tag att knappa sig fram i menyn, men å andra sidan är det inget du kommer göra särskilt ofta.

Funktionsmässigt är det annars tunnsått, du aktiverar helt enkelt städningen genom att trycka på startknappen, några specialprogram finns inte förutom ”Spot”-funktionen då dammsugaren koncentrerar sig på ett litet område på cirka 1 kvadratmeter.

Beroende på hur rummet ser ut navigerar Motionsense efter olika rörelsemönster. Det är ingenting du behöver fundera kring, utan detta sker automatiskt. Efter ett par veckors testade märker vi ingen skillnad på hur den uppträder, oavsett rum. Det ser mest ut som om den åker runt på måfå utan någon som helst logik. Detta spelar i och för sig mindre roll, bara det blir rent.

Electrolux Motionsense

Motionsense väsnas en hel del. Om det är volymen eller frekvensen som är mest störande är svårt att avgöra men att vistas i rummet under arbetspasset är inget vi rekommenderar.

Den trekantiga formen gör att den kommer åt förträffligt inne i hörn, något av det bästa vi stött på faktiskt, och sugförmågan är det inget fel på heller. Det är en välfylld behållare vi tömmer efter städpassen. Bra!

Det krävs en del förberedelse i hemmet innan vi kan låta dammsugaren arbeta. Det gäller alla maskiner på marknaden men i detta fall får vi vara extra noggranna. Den tunna hallmattan trasslar den in sig i och köksstolarna blev flera gånger en snårskog övermäktig Motionsense. Den tog sig av någon märklig anledning in mellan stolsbenen men klarade inte av att ta sig ut. Märkligt.

Electrolux Motionsense

Ungefär hälften av gångerna när vi kom hem från arbetet hittade vi dammsugaren livlös i något hörn. Ibland hittar den helt enkelt inte hem efter avslutad rengöring. Inte hela världen kanske, men åker man bort och har en schemalagd städning inprogrammerad vill man ju även kunna räkna med att jobbet blir utfört.

Laddstationen är inget heligt område, utan far runt då dammsugaren helt sonika kör in i den och flyttar den ur sitt läge, ibland så pass mycket att den inte kan docka mot den senare, Några väggfästen eller liknande finns inte, så vi fäste den helt enkelt med dubbelhäftande tejp mot golvet. En nödlösning som knappast är optimal.

Omdöme

Nja, det räcker inte hela vägen. Motionsense får ses som prisvärd då den kostar knappt hälften mot exempelvis modellerna från iRobot och Neato, men funktionsmässigt är det en ganska enkel historia. Städresultatet är klart godkänt och vore det inte för avbrotten i städningen skulle betyget ha blivit högre.

Vi imponeras av effektiviteten i hörnen samtidigt som vi ställer oss tveksamma till navigationen. Alltför många gånger hittade vi Motionsense livlös i hemmet, trots att vi förberett städplatsen väl och eliminerat eventuella hinder. Men visst, har du inget emot att ta den till laddstationen manuellt emellanåt, och kan leva med oljudet, så kan den här produkten vara intressant.

plus

Sugförmåga
Effektiv i hörn
Snygg design

minus

Hittar inte alltid hem
Saknar fjärrkontroll
Inga specialfunktioner
Väsnas en hel del

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Fakta:

Pris: 3 490 kronor
Mått: 340x340x90mm (WxDxH)
Vikt: 3,5 kilo
Batteritid: upp till 60 minuter
Laddningstid: 3 timmar
Ljudnivå: Runt 75 db
Hepa-filter: Nej
Kapacitet dammbehållare: 0,5 liter
Sidoborstar: Ja, en
Fjärrkontroll: Nej