Vad är det ”smarta hemmet” och vilka produkter kan räknas in i samlingsnamnet? De senaste åren har segmentet formligen exploderat i popularitet med smarta lås, uppkopplade kylar, klimatanläggningar och kameraövervakning. En kategori som däremot hängt med längre än så är robotdammsugarna, och som till mångt och mycket kan ses som pionjärerna bland smarta produkter för hemmet. Och utvecklingen har gått framåt även här, med bättre sugförmåga, städresultat och intelligentare kartläggning av hemmet.

En trend vi märker av är att det blir allt vanligare med bredare och smartare sugkanaler som når ut till dammsugarens hörnn. Fler modeller blir även smartare i form av uppkoppling mot ditt hemmanätverk. I kombination med dedikerade appar, som i vissa fall är en samlings-app för flera av tillverkarens övriga produkter, kan du sedan fjärrstyra din enhet med din mobil.

Vem ska då slå till på en robotdammsugare och vad skiljer modellerna åt? Ja, det är lite som när det gäller de flesta produktkategorier – du får vad du betalar för. En billig maskin inköpt för under tusenlappen kommer göra dig besviken, medan en lite dyrare kommer göra din vardag enklare. Men att dessa robotar i dagsläget skulle kunna ersätta din traditionella dammsugare kan du glömma direkt. Kanter, lister, under (och i) soffan, hörnor och andra svåråtkomliga ställen rår de fortfarande inte på. Däremot underhållsstäder de hemmet så att du inte behöver handjaga dammråttorna lika ofta – och bara det gör det hela intressant, eller hur?

I årets test finns en de allra senaste modellerna från bland annat LG och Electrolux. Vi har också trotjänaren från Miele, som trots äldre teknik fortfarande ger övriga i startfältet en match. Prisskillnaderna mellan modellerna är så klart en relevant del av bedömningen – är verkligen den dyraste bäst, eller kan en billigare modell göra jobbet lika bra?

Något du även bör ha i åtanke är att robotdammsugarna kräver en fri passage i hemmet. Strumpor, sladdar och lågt hängande gardiner kan hindra deras arbete. Att ställa upp köksstolarna på bordet och hänga upp mattor är ett bra tips för en så snabb och smidig rengöring som möjligt.

Miele Scout RX1

Kostsam och gammalmodig

Miele

Scout RX1 är åldringen i församlingen och lanserades redan 2014. Med det i åtanke är Scout RX1 en relativt dyr historia, för när det gäller tekniska egenskaper börjar den bli rejält ifrånsprungen. Varumärket i sig förpliktar givetvis – Miele har länge ansetts tillhöra toppskiktet när det gäller vitvaror överlag så förväntningarna är höga även när det kommer till robotdammsugare.

Framkomligheten är Scoutens riktigt starka sida. Den tar sig fram på ytor som flera av de övriga deltagarna inte mäktar med, och saker som tjockare mattor är inga problem. Tyst går den också, vilket inte bara är av godo. Sugkraften är inte den bästa och den missar en hel del.

Scout RX1 är runt till formen med två sidoborstar som vispar in dammet mot mitten där en stor roterande valsborste tar över och hjälper motorn att ta hand om smutsen. I borsten fastnar en hel del, främst hår, och det krävs ett regelbunden, och ganska omständigt rengöringsarbete.

Hörnor klarar Miele av relativt bra. Sidoborstarna, trots att det känns som en förlegad teknik, gör ett riktigt bra jobb och programmet ”corner” blir något av en favorit under testperioden.

Omdöme

Att Miele RX1 fortfarande är aktuell är överraskande. Tekniskt sett har den sett sina bästa dagar och det märks på städresultatet. Även om den tar sig fram på ett imponerade sett över både mattor och trösklar blir det inte riktigt så rent som vi förväntar oss. Krånglig och tidskrävande rengöring av borsten och en hel del håransamlingar drar ned betyget ytterligare, speciellt med tanke på prislappen. Det är hög tid för Miele att presentera en ersättare snarast.

plus

Framkomlighet.
Kommer åt bra i hörn.
Låg höjd.

minus

Omodern.
Tidskrävande rengöring av enheten.
Saknar Hepa-filter.

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10

Fakta Miele Scout RX1

Pris: 4 375 kronor
Mått: 350 millimeter i diameter, höjd: 890 millimeter
Vikt: 2,9 kilo
Batteritid: Upp till 120 minuter
Laddningstid: Cirka två timmar
Ljudnivå: 60 db
Hepa-filter: Nej
Kapacitet dammbehållare: 0,6 liter 
Sidoborstar: dubbla
Fjärrkontroll: Ja, enklare modell
Uppkopplad/dedikerad app: nej
Timerfunktion: Ja
Övrigt: Trappsensor, magnetremsa för rumsavskiljning.