Titta på nästan vilken framtidsfilm som helst och du ser självkörande bilar susa fram bland skinande höghus. Men det som varit en självklarhet i science fictiongenren har lyst med sin frånvaro i verkligheten. Tills nu. Plötsligt är drömmen väldigt nära. Kanske närmare än vad många tror.

Många har genom åren gjort isolerade försök att bygga en självkörande bil. Carneigie Mellonuniversitetet i USA hade ett exempel i början av 80-talet. Mercedes hade sitt förslag på den autonoma bilen på plats några år senare. Embryon till framtiden fanns alltså på plats för 30 år sedan.

Missa inte: M3 teståker i Mercedes coola självkörande bil

Men överlag var tempot i utvecklingen lågt. Tekniken behövde bli bättre, mindre och billigare för att företagen skulle kunna ta fordon från laboratoriet till verkligheten. Spola fram bandet till nutid och förutsättningarna är helt annorlunda.

Alla bilmärken har projekt igång

Idag har nära nog alla större bilmärken har projekt med självkörande bilar igång. Tre exempel är Mercedes, Tesla och Volvo som alla investerar i framtidens bilar och redan idag erbjuder mängder av smarta funktioner i sina bilar.

Volvo XC90 på bro
Volvo hoppas ha en självkörande bil på vägarna redan till 2020.

Tittar du igenom utrustningslistorna hittar du mängder av smarta funktioner att tillgå. Många modeller har redan funktioner som hjälper föraren hålla avstånd till bilen framför, göra omkörningar och hålla bilen på vägen. Flera märken erbjuder också hjälp för såväl fickparkering som helautomatisk parkering i garage.

Automatisk broms för att undvika krock med fotgängare finns för nära nog alla bilar. Många märken har det till och med som standard. I Volvos fall har det till exempel funnits på alla nya bilar ända sedan 2008.

Den här är en typ av utrustning som lyfter din bil till vad bilindustrin kallar för autonoma bilar. Amerikanska trafiksäkerhetsverket har definierat fem nivåer med vanlig bilkörning som noll och helt självkörande som fyra.

Kamerabild från bil med objekt inramade
Redan idag är många bilar smarta nog att hålla reda på alla objekt du kör förbi.

Köper du en bil med alla funktioner ovan når du nivå två; flera mekanismer som jobbar tillsammans för att underlätta din körning. I princip handlar det om dagens fordon med utökad intelligens. Bilen kan ta över en del av körningen för att till exempel minska olycksrisken och underlätta långkörning på motorväg. Det här är en bit på vägen men inte en självkörande bil.