Den australienska affärsmannen Craig Wright har publicerat en bloggpost där han påstår sig vara Bitcoins skapare Satoshi Nakamoto. Craig Wright har även delat med sig av dessa uppgifter till BBC, The Economist och GQ tillsammans med tekniska demonstrationer designade för att bevisa att han är personen som utvecklade konceptet som Bitcoin är byggt på. BBC påstår i sin rapportering att affärsmannen har visat på tillräckliga tekniska bevis för att backa upp sina påståenden.

I sin bloggpost skriver Craig Wright att han väljer att avslöja sin identitet nu eftersom han tidigare inte kände sig redo. I en intervju med BBC utvecklar han svaret.

– Jag har inte gjort det här för att jag vill. Det är inte för att det är mitt val. Jag vill verkligen inte vara en offentlig person eller något sådant. Jag hade helst inte gjort det. Jag vill arbeta. Jag vill fortsätta göra vad jag gör. Jag vill inte ha pengar. Jag vill inte ha berömmelse. Jag vill inte ha uppskattning. Jag vill bara lämnas i fred.

Under det senaste året har det kommit allt fler rapporteringar i media som kopplat ihop Craigh Wright med Bitcoins tillkomst även om inget då kunnat bevisas. Detta ledde dock till att Craigh Wright började minimera sin närvaro online.

Men även om hans hemlighet nu är ute så har Craight Wright däremot inte velat säga vart namnet Satoshi Nakamoto kommer ifrån. Istället har han bara konstaterat att:

– Vissa saker borde fortsätta få vara hemliga.