Google siktar på att göra HTML5 till webbstandarden för Chrome vid slutet av det här året. Detta så när som på 10 godkända sajter som kommer kunna använda sig fritt av Adobes Flash Player.

Planerna som Google kallar för "HTML5 by Default" kommer göra att Chrome kommer fortsätta att släppas med Flash men om en hemsida erbjuder HTML5 så kommer det vara webbstandarden som kommer användas. För de sajter som behöver Flash kommer istället ett meddelande att dyka upp vid toppen av sidan när användaren först besöker den. Meddelandet kommer då ge användarna valet att köra eller neka att Flash används. Om de godkänner kommer Flash att användas för sidan.

Flash som tidigare varit nödvändigt för mediauppspelning på nätet har den senaste tiden fått konkurrens av HTML5 som blivit en seriös konkurrent med stöd från bland annat Google. HTML5 som webbstandard skall enligt Google själva ge en mer integrerad mediaupplevelse med snabbare laddtider och lägre energiförbrukning. Sedan tidigare har Google även sagt att de kommer blockera alla annonser byggda i Flash från och med 30 juni.

I november sa Adobe Systems att de i fortsättningen tänker erbjuda verktyg för att utveckla HTML5-innehåll samtidigt som de fortsätter stödja Flash. Medan HTML5 ser ut att bli den nya standarden för webben kommer Flash istället fortsätta användas inom kategorier så som onlinespel och premium video där det fortfarande inte finns någon ny standard.

Chrome kommer fortsättningsvis att släppas ihop med en lista på tio godkända sidor som kommer fortsätta att köra Flash automatiskt. Listan inkluderar sidor så som Youtube, Facebook, Amazon och Mail.ru. Listan kommer att gälla för ett år framåt och kommer sedan att uppdateras och justeras för vilka sidor som har fortsatt behov av undantaget.