I takt med att smarta mobiler har blivit snabbare och större så har prestanda, skärmupplösning och skärmstorlek blivit svårare att konkurrera med. Alla är snabba nog för nästan allt och alla har grymt pixeltäta skärmar. Istället är det på andra punkter som tillverkarna försöker bräcka varandra: Design, gränssnitt, tålighet, extrafunktioner, och inte minst kameran.

Missa inte: Kamerorna som fixar bättre semesterbilder

Är du en ambitiös fotograf så är det ännu ingenting som bräcker en riktig systemkamera eller en lite dyrare kompakt. Men är du en ”vardagsfotograf” och bara vill ha något pålitligt på fickan för att fånga ett schysst minne på semestern räcker mobilen långt. Marknaden för vanligt billiga kompaktkameror har nästan havererat under 2010-talet, och det är helt mobilkamerans fel, den är helt enkelt så bra.

Inte hur bra som helst

På grund av sin storlek – en smartphone ska ju vara kompakt, lätt och tunn också – så har de dock en begränsning. En enkel tumregel är att större sensor och vidvinklig optik ger mer ljus och bättre foton. I mobilen får det inte plats någon jättesensorer och stora objektiv. På just den punkten tävlar telefonerna snarare om att vara ”minst dålig”, och de tar till olika typer av tricks med smarta bildprocessorer, automatisk efterbehandling med mera för att kompensera för det. Resultaten varierar, men i allmänhet är det riktigt imponerande små tekniska underverk som tar mycket bättre bilder än vad de egentligen borde kunna.

Man ska dock inte förvänta sig proffskvalitet, och när vi bedömer mobilkameror är det inte bara bildkvaliteten i detalj som är intressant. Snarare är det mest intressanta hur lätt det är att ta en väl godkänd bild med den. Hur bra är autofokus? Hur hanterar kameran knepiga ljusförhållanden? Känns färgåtergivningen rätt? Har du smarta funktioner och lätt hantering i fotoappen? Det är mycket att tänka på.

Så vilka mobiler har bästa kamerorna just nu? Vår testredaktör har under vintern och våren testat alla de största smartphonemodellerna och har hittat en handfull favoriter.