Nintendo var sist ut med sin visning och valde i sedvanlig ordning att göra något eget. Företaget har sedan länge övergivit idén med stora presskonferenser och har istället strömmat förinspelade visningar de senaste åren.

Inför årets E3 valde de att byta format igen och anammade en mer studiolik visning, där värdar diskuterade kommande spel tillsammans med utvecklare och andra höjdare inom Nintendo. Detta varvades med trailers och demonstrationer.

Sony: God of War, Resident Evil och Hideo Kojimas nya spel
Microsoft: Xbox One S – pyttekonsolen i centrum för Microsofts show

Den kommande konsolen NX är inte menad att visas på denna upplaga av E3 och avtäckandet sparas således till ett senare tillfälle. I stället satsar Nintendo helhjärtat på att visa upp sitt sista storspel till deras nuvarande hemmakonsol Wii U, nämligen The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Utöver det visade de även upp ett gäng nya Amiibos (leksaker som låser upp funktioner i spel) i både Zelda- och Super Mario-tema samt ny information om nästa Pokémon till deras bärbara Nintendo 3DS-enheter.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Nintendo of Americas vd, Reggie Fils-Aimé, inledde visningen med att beskriva nya The Legend of Zelda: Breath of the Wild, som det mest okonventionella Zelda-äventyret hittills. Och mycket riktigt – här finns det en del inslag vi tidigare inte förknippat med serien under dess trettioåriga historia.

Den allra största nyheten är att spelet numera är i öppen värld-stuk. Med andra ord tilldelas vi en stor värld att utforska bäst vi vill. Trailern visar upp öppna, varierade miljöer som dalar, sjöar, berg, skog och öken. Det verkar dessutom som att Link befinner sig i en förfallen version av Hyrule där vildmarken tagit över stora delar av landet.

Missa inte: M3 spelar The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Nya typer av miljöer betyder nya sätt att spela och det märks att Links repertoar är större än någonsin. Han kan numera klättra uppför berg och träd, byta utstyrslar beroende på det rådande vädret och jaga sin egen föda. Det sistnämnda betyder att de sedvanliga hjärtan du i vanliga fall samlar på dig för att återhämta din hälsa är numera ett minne blott. Istället är tanken att du ska jaga vilt, samla på dig örter och svampar för att slutligen laga maten vid en lägereld. Mysigt värre.

Zelda

Förhandsintrycken på E3-mässan överlag är att det nya spelet liknar västerländska rollspel av öppen värld-karaktär som The Elders Scrolls-spelen och The Witcher. Precis som i förlagorna kan Link samla på sig en drös olika vapen istället för att bara förlita sig på sitt trogna svärd. Vapnen kan dessutom enbart användas ett visst antal gånger innan de slits ut helt och måste bytas ut mot nya.

Övriga nyheter är en mer öppen struktur på sidouppdrag, olika typer av markeringar på världskartan och för första gången i ett Zelda-spel: röstskådespelare. Link själv kommer däremot i vanlig ordning inte yttra mer än de definierande stridsropen.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild har planerad lansering i början av 2017 till Wii U. En version för den kommande konsolen NX är också under utveckling.