Legendariska Pokémon är här

I slutet av juli släppte Niantic de första av elva så kallade Legendary Pokémon som hittills bara har setts i Pokémon Go i form av dold kod och luckor i Pokédex:en. Dessa dyker enbart upp som en ny högsta nivå av raid-strider, bortom Tyranitar och de andra i nivå 4.

Missa inte: Pokémon Go firar ettårsjubileum med speciell Pikachu

Tidigare hade det spekulerats i att det skulle krävas speciella ”legendary raid pass”-föremål för att gå med i dessa strider, men så är inte fallet och du kan använda vanliga raid pass, som du får genom att snurra brickan i vilket gym som helst.

Eftersom de legendariska monstren alla är extremt kraftfulla har du ingen chans att besegra dem på egen hand, och grupper om åtminstone sex personer behövs. För Lugia, den kraftfullaste som hittills har släppts, rekommenderas minst tio.

Niantic har valt att göra vissa legendariska Pokémon tillgängliga enbart korta perioder åt gången. Så här ser schemat ut hittills:

Articuno – fanns mellan 22 och 31 juli.
Moltres – mellan 1 och 7 augusti.
Zapdos – mellan 8 och 14 augusti.
Lugia – släpptes 22 juli och är fortfarande tillgänglig.

Övriga legendariska Pokémon, som Mewtwo och Ho-oh, väntar fortfarande på upptäckt.

En legendarisk raid-strid i Pokémon Go
Foto: Skärmdump

Så besegrar du och fångar en legendarisk Pokémon i Sverige

Du hittar legendariska raid-strider precis som vanligt: Knalla runt i ett bebyggt område med ett flertal Pokégym och vänta på att en börjar. Du kan se raid:er i närheten genom att öppna rutan med närliggande Pokémon och svepa åt vänster. En siluett av monstret i fråga och fem små huvudikoner visar att det är en legendarisk Pokémon.

För att slåss mot en legendarisk Pokémon gör du som vanligt: Gå med i raid:en, vilket kostar ett raid pass, och vänta tills du är i lobbyn med andra spelare. Om du inte har lagom många spelare kan du lämna striden och vänta tills fler har dykt upp – ditt raid pass gäller tills striden är över.

Om din grupp misslyckas med att besegra monstret inom utsatt tid kan ni hela upp era Pokémon och försöka igen.

Vilka Pokémon du ska använda för att ha bäst chans att besegra varje legendarisk Pokémon hittar du bland annat här. Golem och Tyranitar är väldigt bra mot nästan allihop.

Chansen att fånga en legendarisk Pokémon
Reddit-användaren Epimetheos delade den här grafen som visar din chans att fånga legendariska Pokémon.

Lyckas ni besegra den får du som vanligt några föremål, och chansen att fånga monstret. Du belönas med mellan sex och 14 speciella Pokéballs för att fånga det med, och kan använda bär som vanligt. Grundchansen för att fånga en legendarisk Pokémon är ynka tre procent, men med Razz Berry eller Golden Razzberry, fullträff med Great eller Excellent, guldmedaljer för monstrets typer, och curve ball (snurra bollen innan du kastar) kan du komma upp till som mest omkring 24 procent chans att fånga den.


Tidigare: Efter den senaste tidens omvälvande uppdateringar av Pokémon Go har Niantic valt att fira ettårsjubiléet lite lugnare. En mindre uppdatering av spelet har släppts med ett par små nyheter.

För det första finns en ny specialversion av Pikachu som bär den keps huvudpersonen Ash har i den tecknade tv-serien om Pokémon. Tidigare har Pikachu dykt upp med tomteluva och partyhatt (vid jul respektive nyår).

I spelets butik finns även en jubileumslåda som ger en ett antal föremål till något rabatterat pris.

Jubileum

24 juli kommer Niantic hålla ett Pokémon Go-event i Chicago. Exakt vad det innebär har inte avslöjats, men det finns spekulationer om att det kan handla om lanseringen av spelets så kallade legendariska Pokémon. Senare i sommar och höst ska fler event hållas i Europa och Japan.

Tidigare:

Niantic har släppt en riktigt fet uppdatering av Pokémon Go. Med bara några veckor kvar till årsdagen av spelets lanseringen väntar på vilket jubileumsevent företaget kan ha på gång, men redan nu finns mycket nytt att göra i spelet.

Förutom att gymsystemet har gjorts om (se mer nedan) har Pokémon Go för första gången fått en riktig multiplayerkomponent: Raid-strider. Så här fungerar det.

Raid
Foto: Skärmdump

Raid i Pokémon Go - många mot en

En raid i Pokémon GO är, precis som i mmo-spel som World of Warcraft, gigantiska strider där många spelare tillsammans tar sig an en boss. Det börjar med att ett ägg dyker upp ovanför ett gym, med en timer. När timern når noll har du en timme på dig att besegra den.

För att slåss mot bossen måste du vara minst level 25, befinna dig intill gymmet och använda ett raid pass, ett speciellt föremål. Du får ett varje dag genom att snurra en gym-bricka och kan köpa extra för 100 mynt i butiken. När du använder ditt raid pass har du fem minuter på dig att besegra bossen, men du behöver som sagt inte göra det ensam. Upp till 20 spelare kan gå samman i en raid-grupp och ta sig an bossen samtidigt. Du kan välja mellan att spela med en lokal grupp eller gå med i en grupp som spelet sätter ihop automatiskt.

Själva bossarna är olika Pokémon med omkring åtta gånger så hög CP som ett vanligt exemplar med max-CP. Om du stöter på en boss-version av Snorlax kommer den alltså ha omkring 23 000 CP, medan en Butterfree hamnar på omkring 11 750.

Väl inne i striden fungerar det ungefär som vanligt, och du och dina vänner i gruppen kan kämpa tills bossen är besegrad eller alla era monster har gått ner för räkning. Om du vinner får du några speciella föremål och en chans att fånga en standardversion av bossmonstret – det kan vara ett bra sätt att få tag i ovanliga pokémon som Tyranitar och Bayleef.

Väntar på raid
Foto: Skärmdump

Olika svårighetsgrader

Medan du väntar på att ägget ska kläckas för en raid kan du se en till fyra monsterikoner under timern. Det visar den ungefärliga styrkan på bossmonstret, och ger en indikation om hur många ni behöver vara för att besegra den. För nivå ett och två är det möjligt att vinna solo. Här är hela listan:

  • Nivå 1: Bayleaf, Croconaw, Magikarp, Quilava
  • Nivå 2: Electabuzz, Exeggutor, Magmar, Muk, Weezing
  • Nivå 3: Alakazam, Arcanine, Flareon, Gengar, Jolteon, Machamp, Vaporeon
  • Nivå 4: Blastoise, Charizard, Lapras, Rhydon, Snorlax, Tyranitar, Venosaur

Någon gång i framtiden kommer det även dyka upp en speciell femte nivå i Pokémon GO där Niantic kommer introducera legendariska pokémon som Mewtwo, Articuno och Celebi. Enligt Eurogamer kommer det fungera ungefär som vanliga raid-strider men för att gå med behövs ett speciellt legendary raid pass som du får genom att slåss i många vanliga raid-strider.

Missa inte: 65 bästa spelen för Android just nu

Tidigare nyheter:
Och i samband med ettårsdagen får Pokémon Go-appen en stor ny uppdatering. Pokémon-gymmen i spelen kommer nu att bli mer lättillgängliga för fler spelare och det kommer också gå att bilda lag med vänner för att tillsammans ge sig på superstarka Pokémon och fånga dem.

Gym-uppdateringen är tänkt att dyka upp redan idag och ska öppna upp spelet för fler än de som är allra bäst. Gymmen får nu sex stycken slots som kan fyllas upp av lagets Pokémon och Pokémonen som vakar över gymmen kommer nu att ha en ny stat som kallas för "motivation".

Detta betyder att även om du inte lyckas besegra ett rivaliserande lags Pokémon så kommer de fortfarande att förlora motivation med tiden vilket sänker deras stridsförmåga (cp). Moståndarlaget kan samtidigt förstås hålla uppe sina gym-Pokémons kraft med hjälp av berries. Till det kommer nya gymmärken och Pokémon-gymmen får nu också en egen snurrbara logotyp (likt Pokéstops) som kan undersökas för innehåll.

Nu lär vi väl bara få vänta ytterligare ett år innan dess att vi också kan börja strida mot varandra i spelet.


Tidigare:
Att byta Pokémon med varandra har länge varit ett av spelseriens centrala element. Något som gjorde att många spelare blev upprörda över att detta inte gick att göra i spelfenomenet Pokémon Go.

Men efter många om och men är en bytesfunktion äntligen på väg till Pokémon Go. Till många spelare på landet och i mindre städers stora förtret kommer bytena däremot inte gå att göra över internet.

Istället måste spelarna vara fysiskt nära varandra för att kunna byta med varandra. I en intervju med Polygon säger projektledaren Tatsuo Nomura att det är för att framhäva spelets betoning på att agera i verkligheten.

– Vi vill inte bara att det ska vara ett onlinespel där du bara kan byta virtuellt. 


Tidigare:
Den stora Johto-uppdateringen, med fler än 80 nya Pokémon, finns nu ute till Android och IOS. Niantic har lagt till monstren från Gold och Silver-spelen. Chikorita, Cyndaquil och Totodile, till exempel, som härstammar från Johto-regionen.

Din tränare kan även utrustas med nya kläder och föremål. Utöver tillökningen i Pokémon-familjen har följande uppdateringar rullats ut:

Pokemon GO Special Items
Pokemon GO Special Items.

Nya evolves med "Special Items"

Vissa redan inlagda Pokémon, som härstammar från Kanto-regionen, kan utvecklas till Johto-monster. Detta kräver särskilda evolution-föremål som finns tillgängliga vid Pokéstops.

Läs mer om hur du använder Special Items och vilka Pokemon du kan evolva.


Nya möten och fångstbeteenden

När du försöker fånga en Pokémon beter den sig på sätt du aldrig sett dem agera förut. Berries och olika Pokéball-varianter kan nu väljas direkt på fångstskärmen utan att du behöver rota runt i ryggan.

Nya bärtyper

Genom att besöka Pokéstops kan spelarna samla på sig två nya typer av bär – Nanab och Pinap. Ge ditt fångstobjekt ett av de förstnämnda bären så blir de långsammare, medan Pinap-bäret ökar mängden candy du får vid din nästa fångst.


Pokémon Go-appen var ett av huvudnumren när nya Apple Watch presenterades. Den använder klockans gps för att hålla reda på var du är och hur långt du gått.

Pokémon GO till Apple Watch

Har du en Apple Watch får du appen till klockan när du uppdaterar mobilappen till senaste versionen. Om du inte har ställt in att appar ska installeras på klockan automatiskt öppnar du appen Watch och installerar därifrån.

Läs även: Allt om Nintendos nya spelkonsol Switch

Värt att notera är att du inte kan fånga Pokémon direkt i din klocka. Däremot får du notifikationer när ett monster befinner sig i närheten, när ägg kläcks och när du befinner dig nära ett Pokéstop. Du kan också samla Pokéstop-föremål direkt i Apple Watch, och dina promenader med klockan på handleden räknas till den distans som krävs för att kläcka Poké-ägg.

Pokémon GO Apple Watch

Ikonen för Pokémon Go i klockan ser ut som en pokémonboll. Du kan ställa in i klockan om du vill ha en påminnelse varje gång det finns en pokémon och ett pokéstop i närheten. Pokémon Go begär tillgång till dina hälsodata för att kunna uppdatera stegräkning och annat.

Pokémon Go Plus Pris vid test: 359 kr.

Bästa pris just nu: 389 kr