Det har gått ganska precis ett år sedan Pokémon Go erövrade världen och fyllde städer och parker med människor som jagade efter augmented reality-monster.

Missa inte: 65 bästa spelen för Android just nu

Och i samband med ettårsdagen får Pokémon Go-appen en stor ny uppdatering. Pokémon-gymmen i spelen kommer nu att bli mer lättillgängliga för fler spelare och det kommer också gå att bilda lag med vänner för att tillsammans ge sig på superstarka Pokémon och fånga dem.

Gym-uppdateringen är tänkt att dyka upp redan idag och ska öppna upp spelet för fler än de som är allra bäst. Gymmen får nu sex stycken slots som kan fyllas upp av lagets Pokémon och Pokémonen som vakar över gymmen kommer nu att ha en ny stat som kallas för "motivation".

Detta betyder att även om du inte lyckas besegra ett rivaliserande lags Pokémon så kommer de fortfarande att förlora motivation med tiden vilket sänker deras stridsförmåga (cp). Moståndarlaget kan samtidigt förstås hålla uppe sina gym-Pokémons kraft med hjälp av berries. Till det kommer nya gymmärken och Pokémon-gymmen får nu också en egen snurrbara logotyp (likt Pokéstops) som kan undersökas för innehåll.

Inom de kommande veckorna kommer sedan Raids till spelet i en beta-version. I Raids kan flera spelare gå ihop och försöka besegra en supermäktig Pokémon som sedan går att fångas av de som deltar. Dyker en Raid-boss upp kan upp till 20 spelare slåss mot den samtidigt. Raids kommer även att ske vid gym och ersätter då för en kortare stund den vanliga gymaktiviteten.

För att delta i Raids behövs däremot ett "raid pass" som du kan hämta upp en gång per dag från gym. Om du inte betalar riktiga pengar förstås.

Nu lär vi väl bara få vänta ytterligare ett år innan dess att vi också kan börja strida mot varandra i spelet.


Tidigare:
Att byta Pokémon med varandra har länge varit ett av spelseriens centrala element. Något som gjorde att många spelare blev upprörda över att detta inte gick att göra i spelfenomenet Pokémon Go.

Men efter många om och men är en bytesfunktion äntligen på väg till Pokémon Go. Till många spelare på landet och i mindre städers stora förtret kommer bytena däremot inte gå att göra över internet.

Istället måste spelarna vara fysiskt nära varandra för att kunna byta med varandra. I en intervju med Polygon säger projektledaren Tatsuo Nomura att det är för att framhäva spelets betoning på att agera i verkligheten.

– Vi vill inte bara att det ska vara ett onlinespel där du bara kan byta virtuellt. 


Tidigare:
Den stora Johto-uppdateringen, med fler än 80 nya Pokémon, finns nu ute till Android och IOS. Niantic har lagt till monstren från Gold och Silver-spelen. Chikorita, Cyndaquil och Totodile, till exempel, som härstammar från Johto-regionen.

Din tränare kan även utrustas med nya kläder och föremål. Utöver tillökningen i Pokémon-familjen har följande uppdateringar rullats ut:

Pokemon GO Special Items
Pokemon GO Special Items.

Nya evolves med "Special Items"

Vissa redan inlagda Pokémon, som härstammar från Kanto-regionen, kan utvecklas till Johto-monster. Detta kräver särskilda evolution-föremål som finns tillgängliga vid Pokéstops.

Läs mer om hur du använder Special Items och vilka Pokemon du kan evolva.


Nya möten och fångstbeteenden

När du försöker fånga en Pokémon beter den sig på sätt du aldrig sett dem agera förut. Berries och olika Pokéball-varianter kan nu väljas direkt på fångstskärmen utan att du behöver rota runt i ryggan.

Nya bärtyper

Genom att besöka Pokéstops kan spelarna samla på sig två nya typer av bär – Nanab och Pinap. Ge ditt fångstobjekt ett av de förstnämnda bären så blir de långsammare, medan Pinap-bäret ökar mängden candy du får vid din nästa fångst.


Pokémon Go-appen var ett av huvudnumren när nya Apple Watch presenterades. Den använder klockans gps för att hålla reda på var du är och hur långt du gått.

Pokémon GO till Apple Watch

Har du en Apple Watch får du appen till klockan när du uppdaterar mobilappen till senaste versionen. Om du inte har ställt in att appar ska installeras på klockan automatiskt öppnar du appen Watch och installerar därifrån.

Läs även: Allt om Nintendos nya spelkonsol Switch

Värt att notera är att du inte kan fånga Pokémon direkt i din klocka. Däremot får du notifikationer när ett monster befinner sig i närheten, när ägg kläcks och när du befinner dig nära ett Pokéstop. Du kan också samla Pokéstop-föremål direkt i Apple Watch, och dina promenader med klockan på handleden räknas till den distans som krävs för att kläcka Poké-ägg.

Pokémon GO Apple Watch

Ikonen för Pokémon Go i klockan ser ut som en pokémonboll. Du kan ställa in i klockan om du vill ha en påminnelse varje gång det finns en pokémon och ett pokéstop i närheten. Pokémon Go begär tillgång till dina hälsodata för att kunna uppdatera stegräkning och annat.