Grundläggande fakta

Vad är Pokémon Go?

Enkelt förklarat är Pokémon Go en mobilapp som använder GPS-funktionen i din telefon tillsammans med din kamera. Målet med spelet är att dels fånga in Pokémon-monster, dels att utmana andra i särskilda gym. Det hela kommer dock med en twist: Du gör det nämligen genom att leta efter Pokémon i verkligheten med hjälp av en slags variant av Google Maps.

Missa inte: Pokémon Go förändrade allt på bara några dagar – hur i hela friden gick det till?

Hur loggar jag in i spelet?

Här finns två alternativ. Det allra enklaste är att koppla ihop Pokémon Go med ditt Google-konto. Om du inte har ett sådant, eller av någon anledning inte vill göra det, kan du välja att skapa ett Pokemon Trainer Club-konto.


Hur kommer jag igång?

När du väl har skapat kontot får du skapa din karaktär, och välja en av tre Pokémon-monster att starta med. Om du inte vill ha någon av dessa går det även att starta med ikoniska Pikachu. Mer om det hittar du här.


Hur fångar jag fler Pokémon?

Kort och gott genom att öppna ytterdörren och bege dig ut. Om appen är öppen när du är ute kommer telefonen att vibrera när en Pokémon befinner sig i närheten. För att fånga den behöver du först och främst ha Pokéballs. Dessa lobbar du sedan på den Pokémon du vill fånga. Observera att ju starkare Pokémon du försöker fånga, desto svårare är det. Lägg märke till färgen på den cirkel som omsluter monstret. Grön betyder att den är enkelt att fånga in, medan röd färg betyder att det kommer vara svårare. Lägg också märke till storleken på cirkeln. För bästa möjliga resultat behöver du kasta bollen när cirkeln är så liten som möjligt.

Kan jag se om det finns Pokémon i närheten?

Ja! Om du tittar på kartan kommer du se gräs som rör på sig. Det betyder att en Pokémon befinner sig där. I det högra hörnet på skärmen finns det också en mätare som indikerar vilka Pokémons som befinner sig i närheten. Tänk också på att Pokémon är indelade i olika klasser. Exempelvis är en Pokémon av vattentyp lättare att hitta om du befinner dig i närheten av vatten.

Vad är Pokéstop för något?

Runt om i världen finns Pokéstops, vilka oftast är placerade på landmärken. Har du en skulptur eller någon känd byggnad i närheten? Räkna då med att det är ett Pokéstop. Genom att besöka dessa och snurra på bilden som dyker upp får du föremål som Pokéballs och ägg. 

Vad gör jag med äggen?

Äggen använder du för att kläcka nya, och oftast lite mer ovanliga Pokémon. För att kläcka dessa behöver du även ha en Incubator, som du antingen hittar på ett Pokéstop eller köper för pengar i spelets butik. Efter att du har placerat ägget i en sådan behöver du gå ett visst antal kilometer med appen öppen för att det ska kläckas.

Kan jag utmana andra spelare?

Jo, en stor del av Pokémon Go bygger just på detta. Så snart du har nått nivå 5 kommer du kunna välja ett lag att stötta samt besöka spelets gym – vilka i sin tur är placerade i kända byggnader (ungefär som Pokéstops). När du väl utmanar andra tränare gäller det att ha koll på hur stark din Pokémon är (antalet CP-poäng). Ju högre siffra, desto starkare Pokémon.

Hur tar jag över ett gym?

För att ta över ett annat lags gym behöver du först och främst sänka deras prestigenivå, vilket du gör genom att vinna strider mot andra tränare. När gymmets nivå är nere på noll kommer du att kunna ta över gymmet genom att lämna en av dina Pokémon där (förslagsvis en hyfsat stark sådan). Om något annat lag vill ta över gymmet kommer de först att behöva besegra din Pokémon.

Lexikon

1. Kompassen. Fungerar ungefär som Google Maps motsvarighet. Välj om du vill se en statisk karta med norr uppåt, eller om kartan ska vrida sig utifrån vilken riktning du tittar åt.
2. PokéStops. (Blåa fyrkanter) Här kan du skaffa grejer som hjälper dig i jakten på Pokémons. Till exempel olika potions, fler PokeBalls att fånga monster med, eller ägg.
3. Gym. Här tränar du dina Pokémons eller slåss mot andra spelare. Ta över ett gym och håll de för att få olika bonusar (du måste nått nivå fem).
4. Din avatar. Det här är var du befinner dig.
5. Profilikon. Här ser du status över hur långt du har kommit på varje nivå.
6. Meny. Klicka här för att komma till huvudmenyn.
7. Pokemon. Här ser du vilka Pokémon som finns i närheten.

Känn till dina (och spelets) begränsningar

Alla 151 Pokémon från originalspelet kommer att dyka upp i Pokémon Go förr eller senare. Men just nu kan du exempelvis inte hitta de legendariska Articuno, Zapdos, Moltres, Mewtwo eller Mew ute i det fria. Var den alldeles normala Ditto håller hus verkar ingen heller veta. Utöver detta är fyra Pókemon exklusiva för olika världsdelar. Dessa är:

Tauros (Nordamerika)
Mr. Mime (Europa)
Farfetch'd (Asien)
Kangaskhan (Australien och Nya Zeeland)

Undantaget är äggen, från vilka de fyra ovanstående kan kläckas fram oberoende av var i världen du råkar befinna dig för tillfället.

Pokémon Go Plus Pris vid test: 359 kr.

Bästa pris just nu: 395 kr