Pokémon GO - uppdatering december 2016

Bland de nya Pokémon som vi ska samla finns bland annat Togepi och Pichu som introducerades med Pokémon Gold och Silver. De båda kan fås via ägg men det är inte helt klart om det rör sig om två, fem eller tiokilometersägg.

pichu och togepi

”Nu när 2017 närmar sig så kan vi inte rå för att vi känner oss tacksamma för det stöd och de reaktioner som Pokémon Go-communityn skänkt oss. Vi är därför stolta över att kunna rulla ut utvalda Pokémon för er att kläcka”, säger Kei Kawai som är produktchef hos Niantic.

De nya Pokémon är bara början

Vidare tillägger företaget att ”möjligheten att kläcka utvalda Pokémon som från början upptäcktes i Johto, är bara början på hur många Pokémon som kommer att läggas till i spelet för att tränare ska kunna fortsätta sina Pokémon-äventyr.”

Uppdate Thanksgiving 2016
Den som fortfarande spelar Pokémon Go och loggade in igår eller idag kan ha fått en smärre chock. Styrkan på många monster (”combat power”) har nämligen ändrats. Många Pokémon har blivit starkare, men en del har också blivit svagare.

De monster som har högre CP än tidigare är bland andra: Alakazam, Charizard, Flareon, Gengar, Gyarados, Jolteon, Machamp, Muk, Raichu, Rapidash, Rhydon, Snorlax och Vaporeon.

Ändrad CP på många Pokémon

Bland de som blivit lite svagare hittar vi bland andra: Arcanine, Blastoise, Clefable, Exeggutor, Hypno, Nidoking, Nidoqueen, Poliwrath, Slowbro, Venusaur, Vileplume och Wigglytuff.

Som ett exempel har en Vaporeon som tidigare hade 2394 CP efter uppdateringen ökat till 2641, medan en Vileplume på 2002 har sjunkit till 1901.

Ditto har vaknat!

Ändringar i styrkan på olika monster är inte den enda, eller ens den största, nyheten. Upphetsade Pokémon Go-spelare började i går rapportera om en nyhet många har gått och väntat på: Ditto har hittats. Ditto är den enda ”vanliga” Pokémon som ingen tidigare har fångat (de andra saknade monstren är så kallade legendariska eller mytiska Pokémon: Articuno, Moltres, Voltres, Mewtwo och Mew).

Ditto

Ditto är en Pokémon som kan kamouflera sig som vilken annan Pokémon som helst. Vad som verkar vara en Rattata kan när du fångar den förvandlas till Ditto och fylla nummer 132 i din Pokédex. Det är ännu inte känt om Ditto döljer sig i samtliga övriga Pokémon eller bara ett urval, men de tidiga rapporter handlar om några av de vanligaste och svagaste monstren som Pidgey, Rattata och Zubat.

Rapporter har kommit från alla delar av världen, inklusive Sverige.

Rykten om stora nyheter till jul

Den senaste veckan har flera rykten kring Pokémon Go dykt upp som handlar om vilka uppdateringar Niantic kan ha på gång till jul. Årets största helg och ledighet är något alla spelutvecklare planerar strategier kring – se till exempel hur EA de senaste åren har haft aggressiva reor på App Store för att dominera topplistorna.

En bild som påstås vara ett läckt mejl från Starbucks har spridits via Reddit, och säger att ”Pokémon Go 2” (vilket kan tolkas som generation 2, en ny uppsättning med omkring 100 Pokémon) ska släppas 7 december.

Andra rykten handlar om att ett system för att byta Pokémon med andra spelare, PvP-matcher, en ny spårare för att göra det lättare att hitta ovanliga monster, och event som låser upp några av de legendariska Pokémon som hittills inte har kunnat fångas.

Thanksgiving-kampanj

I slutet av oktober började det spöka i Pokémon Go. Niantic lanserade sin första kampanj i det i somras så vansinnigt populära spelet, med fler monster av det läskigare slaget och extra mycket godis.

Kampanjen ser ut att ha gått bra för Niantic, då företaget nu lanserar nästa kampanj. I morgon onsdag och en vecka framåt är det Thanksgiving-tema, och som tack till spelarna ger Niantic dubbelt så mycket xp och stjärnstoft (stardust) från allt du gör som ger dessa. Det gäller till exempel fånga nya monster, besöka Pokéstops och evolvera monster.

Pokémon GO - så började det

Pokémon Go släpptes i juli och blev snabbt ett vansinnigt populärt spel med över 100 miljoner nerladdningar. Niantic har fortfarande omkring 30 miljoner spelare, men många har noterat att där du tidigare kunde trängas med andra spelare är det idag ofta tomt.

Niantic har släppt en rad mindre uppdateringar av Pokémon Go, men än så länge har vi inte sett några nya monster och företaget har inte öppnat några av de legendariska Pokémon som många spelare har väntat på med spänning: De tre fåglarna Articuno, Moltres och Voltres, Mewtwo och Mew (liksom Ditto, som inte är legendarisk men ändå saknas).

Pokémon Go

Första eventet – Halloween

I veckan lanserade Niantic sitt första officiella event i spelet – ett Halloweentema med extra mycket spöken och godis. Det är ett uppenbart försök att locka tillbaka en del av de spelare som bara spelar sporadiskt idag, eller som helt har lagt av. Du får bland annat fyra gånger så mycket godis för att gå med din ”Buddy”, vilket gör det avsevärt mycket lättare att få ihop lagom mycket godis för att evolvera Pokémon du fortfarande inte hittat och därmed fylla på din Pokédex.

Om det här experimentet faller väl ut kan vi förmodligen räkna med andra event – Thanksgiving, Jul, Nyår, Påsk och så vidare.

Kamp mot kartor och botar

Niantic har lagt mycket kraft på att bekämpa tredjepartsappar som kommunicerar med spelets servrar. Det handlar i princip om två saker: Kartor som hjälper vanliga spelare att hitta rara monster, och botar som spelar automatiskt så du slipper gå runt på egen hand.

Väldigt tidigt efter lanseringen tog Niantic bort den rudimentära spårfunktion som skulle hjälpa spelaren att hitta närliggande Pokémon, vilket gjorde att miljontals spelare började använda sajter som Pokévision och senare Fastpokemap.se, och många laddade ner och installerade egna kartservrar för att hitta monster åt sig själva.

Inga kartor fungerar längre

För några veckor sedan började företaget kryptera kommunikationen mellan spelet och servrarna på ett nytt sätt och alla dessa kartor stängdes ute. Reaktionen på olika forum och Reddit var att många helt enkelt gav upp. Vi har ingen officiell statistik, men kommentarer av typen ”om det inte finns något sätt att hitta ovanliga Pokémon är det ingen vits att spela” har varit väldigt vanliga.

Idag fungerar fastpokemap.se igen, om än lite skakigt, men vi vet inte hur länge det varar och förmodligen är det en katt-och-råtta-lek precis som Apple och jailbreakarna.

Vad som fungerar oavsett vad Niantic gör är att använda webbplatser som inte kommunicerar direkt med Niantics servrar, till exempel pokemapper.co och pokewebgo.com

Första uppdateringarna

Om du spelade i början men inte har hängt med sedan dess finns det en hel del nytt i spelet.

Buddy-systemet
Numera kan du välja ut en Pokémon att vara din ”Buddy”, en följeslagare som går medan du går. Det gör att ägg inte är det enda du får av att röra på dig – du får nämligen en godis av den sort som din Buddy är. Om du har svårt att hitta lagom många Grimer för att evolvera till Muk kan du jobba ihop godiset genom att promenera.

Pokémon-omdömen
Du kan nu få en bedömning av hur bra ett monster är från din lagledare. Det ger en indikation på hur höga dess så kallade IV (individual values) är och avgör hur bra den är på att slåss. Men vilka anfallsmanövrar den har är fortfarande viktigare.

Träna med fler Pokémon
Numera kan du skicka in sex monster för träning i ditt eget lags Pokégym, vilket gör det mycket lättare att hjälpa till att stärka upp lagets gym.

Snabbare evolution
Det tar numera bara omkring 18 sekunder att evolvera en Pokémon, mot 24 sekunder tidigare. Det gör att du kan samla mer XP med varje Lucky Egg eftersom du kan evolvera fler på de 30 minuterna du får dubbel XP.

Fångstbonusar
Ju fler Pokémon av en viss sort du har fångat desto enklare blir det numera att fånga nya, vilket kan hjälpa dig fånga de mer ovanliga och svårfångade monstren.

Pokémon Go Plus
Niantic har släppt tillbehöret som hjälper dig inkubera ägg och samla Pokéstop utan att hala fram mobilen. På nästa sida kan du läsa vår recension!

Missa inte vår nya Pokémon Go-tidning – ute nu!
Ladda hem på App Store
Ladda hem på Google Play

Pokémon Go Plus Pris vid test: 359 kr.

Bästa pris just nu: 395 kr