Vi har testat Pokémon Go Plus

Att Pokémon Go blivit en världssuccé har nog inte undgått någon. Med enkla medel i form av en gratisapp tog mobilspelsutvecklaren Niantic och Nintendo fenomenet Pokémon till den stora, breda publiken. Under ett par dagars tid har vi återigen gett oss ut på jakten efter den kompletta Pokémon-samlingen. Anledningen stavas Pokémon Go Plus – ett litet obskyrt tillbehör som gör att du numera inte ens behöver plocka upp telefonen ur fickan, utan kan istället med snabba tryck besöka Pokéstops och fånga nya fickmonster. Men allt är inte frid och fröjd.

Leksaksautomat

Till att börja med är Pokémon Go Plus en plastig tingest som för tankarna tillbaka till prylarna du cashar ut med en tia i en leksaksautomat. Snygg är den heller inte och designen är både bulkig och klumpig, oavsett om den används med det förmonterade clipset eller det medföljande armbandet.

För 500 kronor, som den faktiskt kostar, hade vi förväntat oss lite mer kvalitetskänsla. Att skruva av och på armbandet är dock en enkel process (även om det kräver en egen pytteliten skruvmejsel) och likaså gäller ihopkopplingen med själva Pokémon Go-appen. Här är det bluetooth som gäller och genom att gå in i Settings och vidare till Pokémon Go Plus-menyn är vi inom en knapptryckning redo att påbörja testet.

Pokemon GO Plus

Pokémon GO Plus är otroligt smidigt

Det är också här tillbehöret briljerar. Att sitta på spårvagnen eller bussen fram och tillbaka mellan hemmet och stan, och samtidigt kunna plocka Pokémon och Pokéstops utan att stirra blint på skärmen, förhöjer spelupplevelsen många snäpp. Dels är det otroligt smidigt att bara trycka på tillbehörets enda knapp för att utföra alla kommandon, dels sparar du en hel del batteri på köpet.

När Pokémon Go Plus vibrerar och lyser i grön färg innebär det att du sprungit på ett fickmonster du fångat innan, när den lyser gult betyder det att du mött en Pokémon som inte finns i din Pokédex. Det blåa skimret innebär att du passerar ett Pokéstop och kan därmed inkassera nya föremål.

Håll koll på färgkombinationerna

Men en knapptryckning innebär så klart inte att vi fångar all per automatik. Precis som i det fullständiga spelet finns risken att en Pokémon flyr sin väg, så det gäller även att ha koll på de efterföljande färgkombinationerna. I majoriteten av de fall då vi möter en Pokémon vi aldrig träffat på innan så flyr den också sin kos. Därför känns Pokémon Go Plus mest lämpligt för att samla ihop monster att byta in mot eftertraktade Candys.

Störande nog kopplar appen ner titt som tätt och det fortfarande finns en del buggar för Niantic att fixa. Ett annat störningsmoment är att tillbehöret slutar fungera om vi interagerar med något på skärmen när spelet körs. En petitess egentligen då det bara krävs två tryck för att bli uppkopplad igen, men likväl värt att nämna.

Pokemon GO Plus

En nischad produkt

Sammanfattningsvis är Pokémon Go Plus en nischprodukt som vänder sig till de verkligen invigda. På grund av det höga priset kontra kvaliteten och den limiterade funktionaliteten har vi svårt att rekommendera den för andra än riktiga Pokémon Go-nördar.

Men visst, det är ändå rätt skönt att åka lokaltrafik genom ett stråk fullt av Pokéstops utan att behöva plocka upp telefonen i tid och otid.

Testet av Pokémon Go Plus är skrivet av Andréas Göransson


Fakta Pokémon Go Plus

Utgivare: Nintendo
Lansering: Ute nu
Pris: 480 kronor

plus

Enkel ihopkoppling via bluetooth
Smidig att använda
Tydliga färgkombinationer

minus

Plastig känsla
Något bökig att montera
Priset

Betyg 6 av 10
Pokémon GO Plus betyg 6 av 10

Pokémon Go Plus Pris vid test: 359 kr.

Bästa pris just nu: 395 kr