Pikachu
Se hur du fångar Pikachu på Youtube.

1. Fånga Pikachu – redan från start

För att samla på sig alla monster i Pokémon Go krävs en hel del letande. Men det finns faktiskt en genväg för att fånga det ikoniska gula lilla monstret till samlingen. Det går till så här:

När du första gången startar Pokémon Go så dyker det upp ett antal monster i din direkta närhet. Strunta i att fånga dessa och gå istället iväg i motsatt riktning från dessa. När de försvinner ur skärmen så kommer det att dyka upp nya monster precis där du befinner dig. Gör om proceduren några gånger och plötsligt kommer även Pikachu att dyka upp. Hur många gånger du måste göra detta innan Picachu verkar variera, men olika röster på nätet vittnar om mellan 2-4 gånger.


PokeEggs
Kläck dina ägg genom att gå så långt det behövs. Du kan även snabba på processen med olika hjälpmedel som kostar en slant i spelet.

2. Kläck dina Pokémon-ägg i rusningstrafiken

För att dina ägg ska kläckas krävs att du går en viss distans. Olika ägg kräver olika långa distanser, allt från två till tio kilometer. Här kan du snabbkolla hur många kilometer dina favoritmonster kräver. (Detta är en lista över generation 1 och 2 av Pokemon.)

Det är förstås bra med motion, men om du vill snabba på kläckandet finns det knep för att snabba på processen. Det uppenbara är förstås att ha appen igång när du tar en cykeltur, rullar lite bräda eller tar en sväng på dina inlines för att snabbare nå de kilometer som krävs.

Men du kan även ha appen igång när du åker ett fordon - så länge du åker väldigt långsamt. Åker du för snabbt tillgodoräknas nämligen inte kilometerna. Det här är dock ett perfekt tillfälle att göra något positivt av de långsamma köerna inne i större städer.

Tyvärr, Pokémon Go använder gps:en, så du kan inte köra appen under springpasset på löpbandet.


Pokemon aim

3. Tänk smått när du kastar dina Pokéballs

Du har hittat en Pokémon och ska nu fånga den genom att kasta en pokéball på den. Det första du bör notera är färgen på cirkeln. Grön betyder att den är lätt att fånga, orange är svårare och rött är svårast. När ska du då kasta? Jo, när cirkeln som ändrar storlek är så liten som möjligt.


Pokemon elements

4. Leta efter specifika Pokémons i deras naturliga miljö

De olika monstren i Pokémon tillhör olika element och därför är de också lättare att hitta i en miljö som matchar dessa. Till exempel har du större chans att hitta vatten-Pokémons nära vatten, skogs-Pokémons i skogen, spök-Pokémons visar sig bara på natten, och så vidare.

Pokemon batteri

5. Spara batterier utan att missa några Pokémons

För att hitta Pokémons, tillgodoräkna dig steg, med mera så måste appen vara igång. Det här kan dra mycket batterier. Men det finns en inbyggd funktion i Pokémon Go (klicka i "battery saver" under inställningar) som låter dig ha appen igång, men dra minimalt med batteri. När du har aktiverat funktionen så behöver du bara hålla telefonen upp och ner för att batterisparningsfunktionen ska gå igång. När den är igång så uppdateras så lite som möjligt, men du får fortfarande notifieringar om det finns Pokémon i närheten.

Lure

6. Åk snålskjuts på andra spelare

I Pokémon Go finns det något som heter "Lure module", vilket är ett sätt att locka fram fler Pokemon-monster. Om du använder en egen så kostar det 100 guldmynt i spelet. Men du kan också lurpassa på någon annan som använder en sådan och dra nytta av effekten utan att betala något. Du ser om en sådan används på kartan om du ser rosa löv flyga runt på en plats. Tänk på att de bara är aktiva i 30 minuter, så skynda dit!


Pokemon AR
Vänster: AR-kamera på. Höger: AR-kamera av.

7. Stäng av AR för enklare fångster

AR-kameran (augumented reality) visar de Pokémons du hittar i den verkliga världen. Stänger du av AR så visas istället Pokémon-monstret i en virtuell värld. Det är förstås mycket tråkigare, men enligt många som spelar spelet är det betydligt enklare att fånga den i det läget, då de håller sig centrerade och hoppar runt mindre.

Pokémon Go Plus Pris vid test: 359 kr.

Bästa pris just nu: 395 kr