Missa inte vår nya Pokémon Go-tidning – ute nu!
Ladda hem på App Store
Ladda hem på Google Play'

En gammal sanning i spelvärlden låter: Räkna aldrig ut Nintendo. Redan för över tio år sedan hette det att Nintendo aldrig skulle klara av att resa sig efter att ha hamnat på efterkälken med Gamecube, och med en Gameboy Color på väg att fasas ut. Några år senare hade man kört över konkurrenterna med Wii och Nintendo DS.

Missa inte: 10 knep du behöver veta innan du börjar spela Pokémon Go

2016 har tongångarna varit desamma. Wii U säljer knappt någonting och den bärbara konsolen 3DS är tekniskt sett föråldrad. Men så tog speljätten, tillsammans med amerikanska Niantic, ett av sina starkaste varumärken till mobilmarknaden och plötsligt var alla rörande överens om vilken dragningskraft Nintendo fortfarande har. Pokémon Go har blivit en rekordsnabb framgångssaga – och lär fortsätta att fylla på företagets skattkista ett bra tag till.

För den masshysteri som råder saknar motstycke. Jag har spelat spel under större delen av mitt liv och bevakat industrin i flera år, och har aldrig varit med om något liknande. Pokémon Go syns överallt. Utanför lägenheten står någon form av staty från bostadsbolaget. Numera ett landmärke fullt av Pokeballs. Fem minuter därifrån ligger en sunkig thai-restaurang. I Pokémon Go har den förvandlats till ett gym. Människor flockas utanför de här platserna.

Så varför är vi så besatta? Kvalitén är inte skyhög. Systemet för att fånga in monster är simplifierat (för att inte tala om striderna), spelet buggar utav bara den och dess syfte är oklart.

Å andra sidan är en analys av speldesignen onödig. Pokémon Go är nämligen i första hand ett socialt experiment. Det får folk att gå ut på timslånga promenader, för att besöka mer eller mindre kända landmärken i hopp om att upptäcka sällsynta arter. Plötsligt kan främlingar på stan stanna upp och konversera med varandra om ett gemensamt ämne. När hände det senast i Sverige?

Vi är ju många som förgäves har försökt förklara varför World of Warcraft, Diablo och Counter Strike för människor samman. Att spel i grund och botten är rätt så okomplicerat. Det som krävdes för att resten av världen skulle förstå var alltså en simpel, batterislukande ice-breaker-app.