Att jaga fram önskat fickmonster i Pokémon Go är inte helt lätt. Spelets inbyggda funktion för syftet har varit mer eller mindre värdelös sedan den breda lanseringen i mitten av juli. I den senaste uppdateringen av spelet togs den icke-fungerande fotspårsindikatorn bort – tillsammans med spårningen av enskilda Pokémon – vilket gör att vi numer bara kan få ett hum om vilka Pokémon som befinner sig i närheten.

Stor guide: 23 tips för att maxa Pokémon Go

Sedan Pokémon Go såg dagens ljus har åtskilliga spårningstjänster från tredje part satts upp för att förenkla jakten. Efter den senaste uppdateringen (0.31) har flera av dessa, inklusive populära Pokévision, dock fått ta ned skylten. En annan utbredd tjänst, Pokéhound, har också fått upphöra med verksamheten.

Frågan är om det rör sig om sedvanliga tekniska problem i samband med uppdateringen – eller om Niantic aktivt börjat motarbeta tjänsterna?

Niantics vd John Hanke sågade tredjepartslösningar för spårning av Pokémon i en intervju med Forbes förra veckan.

– Jag är inget fan av dem, sade han och tillade att apparna tar död på det "roliga" i spelet.

Hanke riktade också kritik mot hur denna typ av tjänster tar sig in under huven på spelet och norpar data, vilket bryter mot Pokémon Gos användarvillkor.

Flera så kallade "Cease and desist"-mejl cirkulerar på nätet och sägs ha Pokémon Company International som avsändare. Där står i klartext exakt vilka regler som bryts. Utvecklare av tjänster som Pokévision och Pokéhound ska ha nåtts av kraven, vilka nu diskuteras flitigt bland utvecklare på bland annat Reddit.