HBO Nordic

6. Fear the Walking Dead

Det här är serien för alla The Walking Dead-fans som undrade vad tusan som hände under de dygn som kastade ned världen i en brinnande zombieapokalyps. Spin-offen följer en grupp individer som tillsammans möter det annalkande kaoset i Los Angeles och försöker fundera ut på hur de ska fly undan det. Ömsesidig tillit finns inte inom gruppen, som plågas av ännu fler interna konflikter än The Walking Dead-gänget och inte alls verkar ha samma finess och skärpa när det kommer till överlevnad.

Ett måste för zombie- och survivalfantaster som kräver mer. Läs vår recension av Fear The Walking deads andra säsong här!


HBO Nordic

5. Penny Dreadful

Går du igång på varulvar, Dr Frankenstein, Dracula och ockulta sekter lär Penny Dreadful passa utmärkt. Här ser vi utmärkt skådespeleri av bland andra Josh Hartnett, Eva Green och Timomty Dalton. Och allt är förlagt i ett lika mörkt som mysigt London. Nyligen gick den tredje och sista säsongen i mål, och det är därmed ett bra tillfälle att streckkolla över en helg.


HBO Nordic

4. The Leftovers

Ett lysande exempel på att tittarsiffror inte avslöjar allt om en tv-series storslagenhet. Den här pärlan är skapad av Damon Lindelof (som bland annat skrev manus till Lost) och parhästen Tom Perrotta och behandlar tunga ämnen som tro, förlust och outhärdlig saknad. En småstadssheriff på gränsen till vansinne tvingas hantera konsekvenserna av “The Sudden Departure”, en oförklarlig händelse som plockade bort 2 procent av världens befolkning från jordens yta i ett nafs. Var är de nu? Kommer de någonsin tillbaka?

Missa inte: Bäst på Netflix just nu

Den inledande säsongen av The Leftovers skildrar ett samhälle som sammanbitet tvingas allt längre ned på knä, intensivt polariserat av olika övertygelser och livsåskådningar. The Leftovers har kämpat mot vikande tittarsiffror ända sedan start, mycket säkert på grund av hög abstraktionsnivå och bitvis långsamt tempo. Den som koncentrerar sig kommer dock att bli rikligt belönad. Säsong 3 har premiär någon gång under 2017 och är frukten av massiva protester från hängivna fans när serien hotades av nedläggning efter säsong 2.


HBO Nordic

3. Mr Robot

Hackning och informationsläckage är ju heta ämnen dessa dagar, och få serier har lyckats lika bra att skildra detta som Mr Robot. Handlingen tar plats i New York, där den unga programmeraren Eliots vardag vänds upp och ner efter en rad mystiska händelser. 


HBO Nordic

2. Gomorrah

The Sopranos i all ära, men alla vet ju att den riktigt hårdkokta maffian återfinns i Neapel. Gomorrah är en becksvart serie om maffiafamiljernas kamp om tronen i en tillvaro där tragedin alltid lurar bakom nästa gathörn. Knappast något att visa upp för barnen, men förmodligen den mest naturtrogna skildringen av organiserad brottslighet någonsin.


HBO Nordic

1. The Night of

För seriepuritaner är The Night of inte någon ny bekantskap – serien är baserad på Peter Moffats Criminal Justice från 2008. Det här är dock något så ovanligt som en nyversion som faktiskt bräcker originalet. Stämningen är närmast ångestfylld – vi fick lov att pausa stup i kvarten för att orka titta klart – och handlingen kommer hålla dig på helspänn från första till sista bildrutan. Tv-historia? Ja, om tio år lär vi nämna denna i samma andetag som de allra tyngsta serierna.


Missa inte klassikerna

HBO är ju som bekant en av de flitigaste seriemakarna i världen, och har genom åren släppt ifrån sig otaliga klassiker. De flesta finns så klart att se på HBO Nordic. Missa absolut inte The Wire, The Sopranos, Oz, Game of Thrones, Band of Brothers, True Detective och Deadwood – som alla är solklara fullpoängare.