De flesta strömningstjänster använder något som kallas för geoblockering och som begränsar tittandet till ett visst land eller område. En användare som befinner sig utanför detta område har med andra ord begränsade möjligheter att titta.

Att Netflix har olika innehåll i olika länder är något de flesta känner till, och vi har tidigare skrivit mycket om hur du kan kringgå dessa för att se andra länders innehåll när du befinner dig hemma i Sverige.

Test: Årets bästa streamingtjänst – så står sig Amazon mot Netflix

SVT på höstresan

Men det är inte bara här i Sverige som geoblockering ställer till problem. Något som är minst lika irriterande för många är vad som händer när du är på semester på Kanarieöarna eller tar en weekend i London och försöker se senaste avsnittet av Så ska det låta och andra svenska program. Ofta möts du då av ett meddelande i stil med "Kan bara ses i Sverige".

Ett liknande problem är att tjänster som Google plötsligt är på ett annat språk, som du kanske inte förstår ett jota av. 

Geoblockering
SVT Play tillåter bara anslutningar från Sverige, men till skillnad från exempelvis Netflix blockeras inte vpn:er.

Ett svar på det här problemet är att använda en så kallad vpn med servrar i Sverige. Resultatet blir att när du ansluter till en sajt verkar du göra det från en svensk ip-adress. Det får Google att bete sig som vanligt – och SVT Play och andra svenska geobegränsade streamingtjänster spelar upp innehållet utan att knota.

Vpn står för virtual private network och innebär att all trafik mellan din dator (eller mobil) och internet sker genom en tunnel som mynnar på en annan plats. I det här fallet är det en serverhall i Sverige. Vpn används av många fler anledningar än att placera sig själv i ett annat land, bland annat för att vara anonym på nätet och skydda sig mot övervakning på öppna trådlösa nätverk.

Det finns flera olika vpn-protokoll, där några är säkrare än andra. Ett äldre som du bör undvika eftersom det inte är säkert är pptp. Andra vanliga protokoll är openvpn, l2tp/ipsec och ikev2. Många vpn-tjänster erbjuder anslutning med flera av dessa så du kan välja den säkraste som fungerar på ditt system.

Läs också: De här apparna stjäl mest data – så gör du för att fortsätta använda dem

Nackdelar med vpn

Att surfa via vpn har inte bara fördelar. En uppenbar nackdel är att hastigheten kan sänkas, men som du kan se från vårt test är det kanske inte den största förlusten. Betydligt längre svarstider kan ibland vara ett större problem (till exempel för videochatt).

Ett annat problem är Netflix och Hulu, som blockerar så gott som alla vpn-anslutningar. Som du ser i vårt test finns det dock lösningar på detta.

Är du framför allt intresserad av att skaffa en vpn-tjänst för att bli anonym och för att kunna titta på utländsk tv i Sverige kan du i stället läsa det här testet.

Att med hjälp av en vpn-tjänst utge sig för att komma från ett annat land är i sig inte olagligt. Däremot är det viktigt att titta på vilka avtal respektive tjänster har. Beroende på vad som står där kan du bryta mot tjänstens avtalsvillkor.


Så ansluter du till vpn

Alla vpn-tjänster i testet har egna program för Mac och Windows, och i många fall även mobilappar för Android och IOS. Dessa kombinerar en openvpn-klient med ett grafiskt gränssnitt. Om du inte vill använda dessa kan du istället använda systemets inbyggda vpn-klienter. Varken Windows eller OS X har dock inbyggt stöd för openvpn.
Så här gör du för att använda tjänsterna manuellt.

Windows

Windows 10

Klicka på nätverksikonen i meddelandefältet till höger i aktivitetsfältet, och välj Nätverksinställningar. Klicka sedan på VPN i listan till vänster, följt av Lägg till en vpn-anslutning. Sedan är det bara att fylla i uppgifterna du fått från vpn-tjänsten (glöm inte att välja rätt protokoll).

Mac

OS X

Öppna Systeminställningar, välj Nätverk och klicka på plustecknet nere till vänster. Välj vpn under Gränssnitt och sedan vpn-typ. Här finns bara tre alternativ, och eftersom pptp är osäkert har du bara l2tp/ipsec och ikev2 att välja mellan.

Sida 1 / 9

Innehållsförteckning

Fakta

Netflix och en del andra sajter har börjat blockera anslutningar från kända vpn-servrar. Nordvpn har försökt lösa det med blandad framgång, men en tjänst som fortfarande funkar är Getflix. Den använder dns och en del knep för att lura servrarna att du faktiskt är i det land du vill, inklusive Sverige. Priset är lite lägre än de flesta vpn-tjänster, men det ger å andra sidan varken anonymitet eller extra säkerhet. Och det fungerar inte med några svenska streamingtjänster.