Asus är en sån där tillverkare som gör lite av varje. Från moderkort till surfplattor, pc-datorer i alla sorts format och även till exempel routrar. För några år sedan var de också en intressant tillverkare av smartphones, men deras Fonepad och Padfone blev aldrig någon hit, och Asus drog sig tillbaka från svenska telefonmarknaden. Det är först nu som vi fått se en comeback på den svenska marknaden med nya Zenfone 3 och Zenfone 3 Deluxe.

De har också visat upp riktigt läcka smartklockor på mässor och i butiker runt om i världen, men de har vi inte kunnat köpa här i Sverige. Det blir det ändring på nu för senaste modellen Zenwatch 3 kommer till svenska butiker och börjar levereras lagom till jul.

Läs också! Jättetest: Nio smartklockor för den digitala handleden

Lyx, design och utmärkt komfort

Tidigare Zenwatchmodeller har haft fyrkantig skärm, men i Zenwatch 3 har Asus anammat en mer klassisk armbandsursstil med rund boett, tunt och extremt bekvämt läderarmband, och en hel drös med egna urtavlor att välja mellan i klassisk analog stil (samt några lite mer urflippade).

Asus Zenwatch 3
Asus Zenwatch 3 är en av de både stiligaste och bekvämaste klockorna vi testat. Den har en stor skärm men är inte överdrivet klumpig.

Det här är både en av de snyggaste och mest bekväma smartklockor vi satt på armen. Vår modell, som heter Gunmetal, är i gråsvart stål och koppar. Utöver den finns klockan en i silverglans, även den med kopppardetaljer och en i guld, eller Rose Gold som Asus vill kalla det.

Zenwatch 3 har en hyfsat stor urtavla på 1,39 tum och är 1,1 centimeter tjock men känns ändå mycket kompaktare och mer slimmad än de flesta – tack vare liten marginal på sidorna och snyggt rundade kanter. Läderarmbanden går att byta ut, men tyvärr är det inte standardfattning på dem, utan det funkar bara med Asus egna alternativ. Vanligt 22-millimetersfäste hade varit pricken över i.

Skarp och snygg men svag skärm

Skärmen är en riktigt skarp och snygg amoled-panel på 400x400 pixlar. Det gör den till den punkttätaste klockan vi testat hittills, då den har samma antal pixlar som Huawei Watch, men en snäppet mindre skärm. Vi är dock inte nöjda med ljusstyrkan, som på sin höjd verkar genomsnittlig. I utomhusljus kan vi få problem med läsbarheten.

På ena sidan sitter tre tydligt utstickande knappar. Android Wear använder egentligen bara en knapp plus pekskärm. De två extra knapparna har en varsin specialfunktion. Den nedre slår som standard på ”Eco mode”, vilket innebär flygläge med wifi och bluetooth avstängt. Den övre har ingen funktion från början, utan du väljer en app att associera med den första gången den används.

Asus Zenwatch 3
Asus Zenwatch 3 Gunmetal, Rose Gold och Silver.

Extra appar och smarta urtavlor

Zenwatch 3 kör Android Wear samt slänger med en handfull egna appar, förutom de urtavlor vi nämnde tidigare. Flera av urtavlorna kan anpassas och visa olika typer av information. Till exempel stegmätare eller batteritid. Andra är helt statiska. Bland Asus egna appar hittar vi till exempel en aktivitetslogg som håller koll på steg, kaloribränning och sömn. Just den funktionen tycker vi den inte riktigt lyckas med. Kanske är det vi som går i sömnen, men den lyckas inte identifiera våra sovtimmar som sådana.

För övrigt får vi en snyggt presterad väderapp, en app som kan fjärrstyra grundläggande telefonfunktioner (volym, wifi av/på med mera), en som gör klockskärmen till enkel ficklampa, och så givetvis alla Android Wears standardappar från Google.

Vi är som vanligt inte helt förtjusta i Android Wear, dess relativt otympliga menynavigering och dess kortsystem för notifikationer. Det är något som de tre största konkurrenterna, Apple Watch OS, Samsung Tizen och Pebble OS hanterar smidigare och smartare. Men du får i alla fall mycket information med varje notifikation och möjlighet att i vissa fall agera direkt – svara på sms och mejl med röstdiktering eller standardsvar, öppna associerade appar på telefonen, och så vidare.

Asus Zenwatch 3 app
Zenwatch Manager är Asus egna app till mobilen. I den finns inställningar för några av Asus egna appar samt möjlighet att anpassa en handfull urtavlor. Sen använder du Android Wear-appen som vanligt för andra appar, synkronisering, med mera.

Asus ZenWatch 3 Leather Pris vid test: 2990 kr.

Bästa pris just nu: 2490 kr